Αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά, μετά τη χθεσινή τους ορκωμοσία και τις κατευθύνσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

Η νέα κυβέρνηση αποτελείται από 17 υπουργούς, επτά αναπληρωτές υπουργούς και 14 υφυπουργούς.

Συνενώνονται τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών υπό τον Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και τα υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού υπό τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Επανιδρύεται το υπουργείο Ναυτιλίας με επικεφαλής τον Κώστα Μουσουρούλη, ενώ αυτόνομο υπουργείο αποκτά και ο κλάδος του Τουρισμού, με υπουργό την Ολγα Κεφαλογιάννη.

Στο υπουργείο Οικονομικών επικεφαλής είναι Βασίλης Ράπανος.

Το ΠΑΣΟΚ έχει στην κυβέρνηση δύο υπουργούς, τους Θ. Τσαυτάρη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Ευ. Λιβιεράτο στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στο υπουργείο Εξωτερικών τοποθετήθηκε ο πρώην υπουργός και βουλευτής Α΄Αθηνών της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, με υφυπουργό το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρη Κούρκουλα.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο πρώην υπουργός και βουλευτής Β’ Αθηνών της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος, με υφυπουργούς τους αξιωματικούς ε.α. Παναγιώτη Καράμπελα και Δημήτρη Ελευσινιώτη.

Στο υπουργείο Εσωτερικών ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, με αναπληρωτή υπουργό τον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου.

Στο υπουργείο Υγείας ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη o βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας.

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο μέχρι τώρα υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο μέχρι τώρα υπηρεσιακός υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης , με υφυπουργό τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη.

Στο υπουργείο Εργασίας ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, με υφυπουργό τον βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ Νίκο Νικολόπουλο.

Στο επανασυσταθέν υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης ο βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου.

Υπουργός Επικρατείας αναλαμβάνει ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σταμάτης.