«Αυτό που σεβάστηκαν οι αιώνες, αυτό που σεβάστηκε η Ιστορία η ίδια, αυτό το οποίο διατηρήσαμε με πολλούς αγώνες, με πολλές θυσίες σε χρόνια δύσκολα, το παρέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας εν μία νυκτί. Έφερε μία κατάπτυστη και απαράδεκτη συμφωνία που δίνει το μείζον στους Σκοπιανούς και ενισχύει τον σκοπιανό αλυτρωτισμό!» ανέφερε ο κ. Γκιουλέκας. Ο κ. Γκιουλέκας σημείωσε ότι παρά τα όσα δηλώνει περί του αντιθέτου ο πρωθυπουργός, το κείμενο της συμφωνίας επιβεβαιώνει τις χειρότερες προβλέψεις, αφού, όπως είπε ο βουλευτής της ΝΔ:

  • Παρέδωσαν το όνομα Μακεδονία και αναγνώρισαν στους Σκοπιανούς «μακεδονική» ταυτότητα και «μακεδονική» γλώσσα, «τη ρίζα, δηλαδή, του σκοπιανού αλυτρωτισμού!».
  • Παρέδωσαν στους Σκοπιανούς τον όρο «μακεδονικός» και αναγνώρισαν το δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες.
  • Αναγνωρίζουν κράτος με το όνομα «Νorth Macedonia» που θα μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες. Δηλαδή «Βόρεια Μακεδονία». «Ποιο “erga omnes”, ποια είναι η Βόρεια Μακεδονία; Και πού αναφέρεται στη συμφωνία το δήθεν αμετάφραστο “Severna Makedonija”; Πουθενά!» τόνισε ο κ. Γκιουλέκας. «Το λεγόμενο “erga omnes” “πήγε περίπατο”» πρόσθεσε και επισήμανε ότι πουθενά δεν προσδιορίζεται ο χρόνος εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των Σκοπίων, ενώ «Τσίπρας και Κοτζιάς αποδέχθηκαν και τη διατήρηση των σημερινών ακρωνυμίων της χώρας ΜΚ και ΜΚD, δηλαδή σκέτο Makedonia».
  • Συμφώνησαν να συσταθεί επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τον τρόπο διδασκαλίας της Ιστορίας και των δύο χωρών, ώστε να αρθούν αλυτρωτικές αναφορές. «Δεν θα εξετασθεί μόνο η ιστορία των Σκοπίων, αλλά και της Ελλάδας. Πρωτάκουστο. Θα ελεγχθεί και η Ελλάδα για πιθανή αλυτρωτική προπαγάνδα;» συμπλήρωσε. «Μήπως και ο Μακεδονικός Αγώνας θα χαρακτηριστεί ως εθνικιστική έξαρση των Ελλήνων; Πόσο πιο χαμηλά μπορείτε να πέσετε», σημείωσε απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα.
  • Η συμφωνία αναφέρει ότι κάθε χώρα θα ερμηνεύει τον όρο Μακεδονία και Μακεδόνας κατά βούληση. Δεν σημαίνει τίποτα ότι οι Σκοπιανοί αποκηρύσσουν την όποια σχέση τους με την αρχαία Ελλάδα, γιατί οι ίδιοι ισχυρίζονται ψευδώς ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες και δεν είχαν καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Αναρωτήθηκε, δε, τι θα τους εμποδίσει να συνεχίσουν να διαδίδουν τα ιστορικά ψεύδη περί «Μακεδονικού Έθνους» που υπερασπίζονται έως σήμερα;

Τέλος, ο κ. Γκιουλέκας κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην υπογράψει «αυτήν την κάκιστη συμφωνία επί ζημία των εθνικών συμφερόντων μας» και είπε ότι αν δεν το κάνει «θα μας βρει απέναντί του, στη Βουλή, στις πλατείες, στα συλλαλητήρια, στους αγώνες για τα δίκαια της Μακεδονίας».