Οι λεπτομέρειες της επερχόμενης συμφωνίας για το Σκοπιανό

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στο ονοματολογικό, το θέμα της εθνότητας και της γλώσσας και τα χρονοδιαγράμματα


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23:18
11/06/2018
Οι λεπτομέρειες της επερχόμενης συμφωνίας για το Σκοπιανό
42
loading

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες της συμφωνίας για το Σκοπιανό, στην συνέντευξή του απόψε στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα. Σχετικά με το θέμα της εθνότητας είπε ότι η σκοπιανή πλευρά προσδιορίζει σήμερα αυτούς που ζουν στη σημερινή FYROM, με τη συγκεκριμένη γεωγραφική υπόσταση- Αλβανοί ή Σλαβομακεδόνες- ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, με τον ελληνικό μακεδονισμό.

«Όταν εμείς έχουμε πάρει τον τερματισμό του αλυτρωτισμού, την αναγνώριση των συνόρων, τον τερματισμό των θεωριών που υπήρχαν στη χώρα αυτή ότι έχουν μειονότητα εδώ, το erga omnes που φαντάζομαι ότι θα υπάρξει στο τέλος, ή τις αλλαγές που είπαμε στο νομοθετικό σύστημα, και αυτοί κάτι θα πάρουν. Παίρνουν αυτό το οποίο το έχουν κατοχυρωμένο» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη «μακεδονική» γλώσσα και την κατοχύρωσή της στον ΟΗΕ.

Ερωτηθείς πώς διασφαλίζεται το erga omnes και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι το πραγματικό erga omnes είναι η χρήση του ιδίου ονόματος διεθνώς και στο εσωτερικό του κράτους.

«Ο διαχωρισμός διεθνές έγγραφο - διαβατήριο και εσωτερικό έγγραφο - ταυτότητα  δεν υπάρχει πια. Αυτό λήφθηκε υπόψη και λήφθηκε με τέτοιο τρόπο υπόψη που να σέβεται την ταυτότητα των ανθρώπων της φίλης βόρειας χώρας. Θα παίρνει υπόψη της τα χρονοδιαγράμματα ένταξης εκεί όπου εκείνοι θέλουν να ενταχθούν και ταυτόχρονα και το erga omnes» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα τόνισε ότι η λύση που επιθυμεί η χώρα μας είναι μια λύση που να μπορεί να σταθεί στον χρόνο και να αναδείξει τα προτερήματα και τα πλεονεκτήματα της και για τους δύο λαούς.

Ερωτηθείς αν το νέο όνομα εκτός από τις ταυτότητες θα μπει και στο Σύνταγμά τους ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Έχουμε λύσει το συνταγματικό πρόβλημα. Με ενθουσιάζει η προοπτική να λυθεί και το πρόβλημα του ονόματος της Εκκλησίας των Σκοπίων».

Και πρόσθεσε: «Παίρνουμε μέτρα και από τις δύο πλευρές για να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας, και έχουμε πάρα πολλά κοινά συμφέροντα. Νομίζω ότι θα γίνουμε οι πιο στενοί εταίροι στην περιοχή. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Δημιουργείται ένας φόβος για ένα κράτος που δεν έχει ούτε μαχητικά αεροπλάνα σήμερα, ούτε τεθωρακισμένα. Προσπαθεί με ευπρέπεια να επιβιώσει, να βρει τον ευρωπαϊκό του δρόμο, τον δρόμο της ευμάρειας».

Αναφορικά με τις δικλείδες ασφαλείας που έχουμε εμείς ως χώρα ο Ν. Κοτζιάς διευκρίνισε ότι η δική μας έγκριση της συμφωνίας στη Βουλή έπεται των δικών τους εσωτερικών διαδικασιών καθώς εκείνοι χρειάζονται τις διαδικασίες αυτές για να ξεκινήσουν την ενταξιακή πορεία για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. «Ενώ εμείς όταν ολοκληρώσουμε, πρέπει να επικυρώσουμε τη συμφωνία που θεωρούμε καλή για να ισχύσει» είπε και εξήγησε ότι στις 25 Ιουνίου, θα αποφασίσει το Συμβούλιο Εξωτερικών της ΕΕ: «Εφόσον έχουμε επικυρωμένα από τη Βουλή, όπως και επικυρωμένα τα ζητήματα που έχουμε με την Αλβανία, εμείς θα δώσουμε το οκ μας με μεγάλη μας χαρά να πάρουν τον ευρωπαϊκό τους δρόμο» είπε. Σημείωσε δε ότι «αν έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα, εμείς πρέπει να συνδράμουμε και να στηρίξουμε αυτές τις χώρες στον ευρωπαϊκό τους δρόμο, πρώτον διότι εμείς είμαστε φίλοι που δεν έχουμε δεύτερες σκέψεις σε βάρος τους, δεν είμαστε καμία χώρα που θέλει να τις εκμεταλλευτεί, και δεύτερον γιατί πρέπει να διαμορφώσουμε μια κοινή πορεία σήμερα, ώστε να υπάρχει η ομάδα των βαλκανικών κρατών στο μέλλον μέσα στην ΕΕ των 40 κρατών-μελών, που να παίζει ρόλο».

Ερωτηθείς σχετικά με το ορόσημο της 12ης Ιουλίου της Συνόδου του ΝΑΤΟ είπε ότι δεν βλέπει να το προλαβαίνει η πΓΔΜ . Εξήγησε δε ότι «αυτό που μπορεί να δώσει το ΝΑΤΟ και που προγραμματίζει, αν όλα πάνε καλά, είναι μια πρόσκληση. Αυτή η πρόσκληση θέλει επικυρώσεις από όλα τα κράτη. Και η πρόσκληση θα δοθεί με την προϋπόθεση ότι θα γίνουν όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε να μπορεί να επικυρωθεί. Εάν δεν κρατήσουν τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα δοθεί η πρόσκληση, δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αν ανταποκριθούν, θα το ολοκληρώσουν. Η ΕΕ και η ασφάλεια του ΝΑΤΟ είναι το κίνητρο που τους κάνει να διαπραγματεύονται με εμάς».

Συμπλήρωσε δε ότι «κράτος που έχει να έχει την τόλμη και την αποφασιστικότητα να αλλάξει το συνταγματικό του όνομα, το όνομα του στις διεθνείς σχέσεις και να πάρει και πρωτοβουλία το ίδιο, θέλει μεγάλη τόλμη. Δεν είναι μικρό πράγμα».

Απαντώντας σχετικά με τη διαφωνία για το ονοματολογικό του υπουργού 'Αμυνας Πάνου Καμμένου ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις «πολύ πιο ισχυρές αντιθέσεις και με πολύ άσχημο τρόπο» που υπήρξαν στις κυβερνήσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ «απ' ό,τι σε μια κυβέρνηση δύο διαφορετικών κομμάτων» και τόνισε ότι «ο κ. Καμμένος με πάρα πολύ ευπρεπή και ευγενή τρόπο εκφράζει τη διαφορετική του σκέψη».

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, διευκρίνισε ότι «το θέμα στη Βουλή δεν είναι η πλειοψηφία των κομμάτων αλλά η πλειοψηφία των βουλευτών» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα βρεθεί πλειοψηφία βουλευτών που θα στηρίξει μια τέτοια λύση».

«Μια κυβέρνηση στηρίζεται στην πλειοψηφία της Βουλής. Αν διαμορφωθεί η πλειοψηφία υπέρ αυτής της λύσης είναι νόμιμο, συνταγματικό, δημοκρατικό. Αν πάλι δεν της αρέσει της ΝΔ η πλειοψηφία των βουλευτών, δεν έχει παρά να βάλει θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να μετρήσει το μπόι της» είπε χαρακτηριστικά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

42
σχόλια
 1. avatar θορπ

  Η ιστορία της Μακεδονίας και της Ελλάδας είναι τόσο μεγάλη που. Όλοι οι λαοί να την αναγνωρίσουν είναι μία και μοναδική για αυτό και δεν την επιβάλλουν
  Όσοι γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση έχουν διδαχθεί το μεγαλείο της μακεδονικής γης

 2. avatar Ας αφήσουν οι…θερμοκεγαλοι

  Ας αφήσουν τις εξυπνάδες οι θερμοκεφαλοι εθνοπατριδοκαπηλοι και ας αντιμετωπίσουν την σκληρή πραγματικότητα.Ολη η υφήλιος έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια ως σκέτη Μακεδονία.Ολοι Είμαστε Έλληνες Αλλά δεν μπορούμε να χαρίζουμε τα Σκόπια στην αγκαλιά της Τουρκίας.Αλλωστε μα τη σύνθετη ονομασια συμφωνούν Όλα τα κόμματα πλην ΧΑ και ΑΝΕΛ.Αν συνταγματικά αποδεχθούν το erga omens και παραιτηθούν κάθε αλυτρωτικης βλεψης ,τότε η συμφωνία είναι επωφελής και για τους δύο λαούς.

  1. avatar Ευπατριδης

   0,60€; Ακόμα δεν σας κάνανε αύξηση,κακομοίρηδες....

  2. avatar παραμυθια

   Και άλλες τόσες που δεν την αναγνώρισαν.Εμείς δε πρέπει να τους αναγνωρίσουμε γιατί η δίκη μας υπογραφη μετράει γι αυτό και μας πιέζουν.Μα είναι στην αγκαλιά της τουρκίας γι αυτό και κυβερνητικοί και υπουργός άμυνασ των σκοπίων.Τι πήγαν να παίξουν τις κουμπαρες με τον ερντογαν.Οι σκοπιανοί μας μισούν και είναι οι σύμμαχοι των τουρκων

 3. avatar Adiafthorospromitheas1

  Δηλαδή κε Διαπραγματευτη, όταν μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ποια επίσημη γλώσσα αυτού του κράτους θα αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα της Ευρωπαικης Ένωσης? Το σκεφθήκατε????

 4. avatar SOS

  Την κατερίνα χατζηγεωργίου τη καψανε οι βούλγαροι,το καπετάν άγρα το κρέμασαν κλ εγκλήματα.ΈΤΣΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΏΘΗΚΕ Η ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ ΜΑς ΜΕ ΘΥΣΊΕς ΚΑΙ ΠΟΛΎ ΑΊΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΌΝΩΝ ΜΑς.ΔΕ ΘΑ ΜΙΛΉΣΩ ΓΙ ΑΥΤΟΎς ΤΟΥς ΆΘΛΙΟΥς ΕΊΝΑΙ ΜΙΚΡΟΊ ΚΑΙ ΠΙΟΝΙΑ.ΘΈΛΩ ΝΑ ΔΕΊΤΕ ΤΗ ΤΑΙΝΊΑ ΠΑΎΛΟς ΜΕΛΆς ΘΑ ΚΛΑΨΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΈΝΑ ΠΑΛΙΚΆΡΙ ΠΟΥ ΕΊΧΕ ΤΑ ΠΆΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΘΉΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΕΙ ΚΑΙ ΈΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟΥ ΟΝΕΊΡΟΥ ΤΗ ΓΗ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΤΕΊ.ΤΌΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕς ΔΕΝ ΠΡΌΔΩΣΑΝ ΤΗ ΘΥΣΊΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΞΎΠΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΈΣΩΣΑΝ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ.Ας ΔΙΔΑΧΤΟΎΜΕ ΚΑΙ ΜΕΙς ΚΙ ΑΣ ΚΆΝΟΥΜΕ ΤΟ ΊΔΙΟ

 5. avatar Προς Μακεδονικές οργανώσεις:

  Παιδιά μέχρι τον Ιούλιο, θα τα έχουν ξεπουλήσει ΟΛΑ!
  Μήπως να κινηθούμε λίγο πιο γρήγορα;

 6. avatar Α.Αννα

  Ένα μόνο:Ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι ο δρόμος της ευμάρειας! Κι αυτό το υποστηρίζουν και νουδουλια και πασοκακια κλπ κλπ! Είναι απ τα βασικά θέματα που δεν διαμαχεστε! Καμιά αντίρρηση; ;;

 7. avatar Φώφη+Σταύρος=Χρήσιμοι ΗΛΙΘΙΟΙ

  Ο Πανάρας έχει ανοίξει 17 Dom Perignon!!! Έμαθε ότι Θεοδωράκης-Φώφη ψηφίζουν ΝΑΙ στο Σκοπιανό κι έτσι η κυβερνησάρα δεν πέφτει κι η μάσα συνεχίζεται για τους συριζανέλ!!! ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ΤΩΝ ΚΟΡΟΪΔΩΝ!!

  1. avatar ΚΠΚ

   ΞΕΧΑΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ και ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ......
   ΠΟΛΛΑ ΤΑ [...]

 8. avatar Ελα μωρε.ποσο χειροτεροι

  Να ναι απ τους αλλους..τωρα ισως καταλαβατε...

 9. avatar Candyman

  Ε αφού διάλεξε ο σκοπιανός εντάξει. Εμάς δεν μας πέφτει λόγος, έτσι χοντρέ;

 10. avatar Φαέθων ΝΚ

  Δεν υφίσταται μακεδονική γλώσσα στα Σκόπια, ούτε στον ΟΗΕ είναι κατοχυρωμένη αλλιώς να μας πότε και ποιος από ελληνικής πλευράς το αποδέχτηκε. Αλβανοβουλγαρικα ομιλούν και γράφουν. Και γράφουν χάρη σε εμάς, Κύριλλος και Μεθόδιος ... Να κάνετε δημοψήφισμα να δείτε αν έχετε την σύμφωνη γνωμη του Έλληνα ...

 11. avatar Όλοι αυτοί οι μήνες

  διαπραγματεύσεων, για να δώσουν και το όνομα και την γλώσσα και το έθνος, έτσι όπως τα θέλανε ακριβώς οι Σκοπιανοι; Τουλάχιστον κατέβασαν την πινακίδα στο αεροδρόμιο τους... Πάμε τώρα να σκίσουμε και τους Τούρκους.

 12. avatar Η χαζός είναι ή μας δουλεύει

  Η συμφωνία προβλέπει λέει ότι ο πληθυσμός δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Μα αυτό ακριβώς θέλουν οι Σκοπιανοί που υποστηρίζουν ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες. Θα προτιμούσα να λέγαν ότι οι Μακεδόνες είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και από εκεί και πέρα ας κάνανε ότι θέλουν οι Σκοπιανοί.

  1. avatar τετραγωνακιας απο κινητο

   Χαζος δεν ειναι μας δουλευει ναι ,γιαυτο τον εβαλαν οσο πλησιαζουν εκλογες πουλανε ΑΠΛΑ αυτος ηταν ο σκοπος τους, μονο και μονο για τις διαπραγματευσεις τοσο καιρο το πως θα λεγονται ανω ,κατω ,βορεια ανατολη και δυση , μπρος ,πισω ,δεξια αριστερα ,παρτο αλλιως ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ειναι για γελια

 13. avatar Ο κλαμμενος τι θα κάνει;

  μου θέλει κι αύριο συνέντευξη τύπου ο χοντρος

 14. avatar Κατάντια

  Το μόνο που απομένει είναι να βγαίνει ο Τσίπρας και τα κανάλια και να λενε για το Αιγαίο: τηλεφώνησε σήμερα ο Ερντογάν; Περιμένει ο Τσίπρας να του πει τι αποφάσισε.

 15. avatar Τρισαθλια προδοσια

  Οχι απλως ο Κοτζιας αναγνωριζει "μακεδονικη" γλωσσα, προβαλοντας σαν ψευτικη δικαιολογια το 1977, για το οποιο, τον εχει ηδη αδειασει ο Μπαμπινιωτης, αλλα και λεει οτι η "μακεδονικη" γλωσσα οτι δεν εχει σχεση με τα αρχαια ελληνικα, οχι με την αρχαια Μακεδονια. Η προδοσια του Κοτζια και του Τσιπρα ειναι ασυλληπτη, καθως αντι να οριζει την γλωσσα των Σκοπιανων σαν σλαβικη, ουσιαστικα βαζει εναν ανιστορητο ελλεινο προσδιορισμο, καθως "μακεδονικη" γλωσσα δεν υφισταται, ενω η γλωσσα των αρχαιων Μακεδονων ειναι η αρχαια Ελληνικη δωρικη διαλεκτος.

  1. avatar Μήπως είναι στραβός ο γιαλός;

   Ξεφυλλίστε την εφημερίδα "Νέα Πολιτεία" της εποχής της δικτατορίας (στη στήλη "Τα Γλωσσικά μας), για να δείτε ότι η λογοκρισία της επέτρεπε τη χρήση του όρου "μακεδονική" γλώσσα (για τη γλώσσα των Σκοπίων).

 16. avatar Εσχάτη προδοσία

  Ο εκπρόσωπος τύπος των Ζάεφ Κοτζιάς μας ενημέρωσε πάλι νωρίτερα του προβλεπομένου για τους προθέσεις των Σκοπιανών

 17. avatar -Πόσο πουλήθηκε παιδιά?

  -Σε ειδοs εγινε το νταραβερι, ένα σαντουιτs o Τσιπροκιο και απο 7 οι δυο χοντροι Κοτζιαs και Καμμενοs…..Α και μην το ξεχασω...και μια επιμήκυνση 6-7 χρονακια στην αποπληρωμή χρεουs….χαχαχα.... Περαστικα σ'εμαs τουs Ελληνεs, γιατι για το Συριζα ηταν ιδεολογικο ονειρο ζωηs…. Καληνύχτα Ελλαδα!!!!!

 18. avatar δηλαδή για την Ελλάδα όλα ίδια είναι;

  είτε Άνω, είτε Βόρεια, είτε Νέα Μακεδονία, εμάς δε μας νοιάζει; το ότι είχαμε το όνομα κατοχυρωμένο και το χάνουμε ιστορικά και εμπορικά δε μας νοιάζει; το ότι αν οι σκοπιανοί πούνε Βόρεια Μακεδονία και αυτομάτως όλοι θα καταλαβαίνουν ότι υπάρχει και νότια Μακεδονία, ούτε αυτό μας νοιάζει; ότι κορεοποιείται η Μακεδονία ούτε αυτό μας νοιάζει; Προιμάει ο προδοτικός συρφετός των συριζαίων να καταγραφεί στους αιώνες μια νέα χώρα στα βαλκάνια με κλεμμένο όνομα και ιστορία από την Ελλάδα και βλέψεις σε Ελληνικά εδάφη, αρκεί να μεινει στην εξουσία για λίγες ακόμα μέρες; Δε χωραει άλλη απάντηση στους προδότες της Ελλάδας

 19. avatar Seahawk

  Φυσικά και ο Ζάεφ το επέλεξε ρε Κοτζιά - δεν περίμενε κανείς τίποτα άλλο.

 20. avatar Κακοπροαίρετος

  Τι να λέμε τώρα ; ποια εξωτερική πολιτική ; οι άνθρωποι είναι κλόουνς !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει