Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού χαρακτήρισε την παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Τόνισε πως η επίσκεψη Γιούνκερ πραγματοποιείται μια μέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο της χώρας, αλλά και σε μια περίοδο που διεξάγονται οι πιο κρίσιμες συζητήσεις για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, για το χρέος, καθώς και για το πλαίσιο που θα διέπει τη μεταμνημονιακή περίοδο.

«Οπότε με δεδομένα αυτά και με δεδομένη και τη στήριξη Γιούνκερ, στην καθαρή έξοδο της Ελλάδας, θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική επίσκεψη και θα δώσει μηνύματα στο εξωτερικό υπέρ της χώρας» υπογράμμισε η κ. Σβίγκου.

Πάντως, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές προς τη ΝΔ, καθώς όπως παρουσιάστηκε σε ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η στήριξη Γιούνκερ στην κυβέρνηση, είχε ως αποτέλεσμα η αξιωματική αντιπολίτευση να ακυρώσει ομιλία του προέδρου της Κομισιόν στο Ίδρυμα Καραμανλή  αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, καυτηρίασε συνολικά τη στάση της ΝΔ, που καταστροφολογεί διαρκώς σημειώνοντας ότι «αυτό που μας εκπλήσσει είναι ότι η ΝΔ έχει μείνει πλέον τραγικά μόνη της σε αυτή την αντιπολιτευτική καταστροφολογία. Τουλάχιστον την προηγούμενη περίοδο, στις προηγούμενες αξιολογήσεις υπήρχαν και σύμμαχοί της στην πλευρά των δανειστών που αναπαρήγαγαν τα ίδια πράγματα. Τώρα έχει μείνει μόνη της η ΝΔ να μιλά για πιστοληπτική γραμμή, να μιλά για νέο μνημόνιο, μαζί με τη μερίδα του αστικού Τύπου στη χώρα μας που κι αυτή επιθυμεί διακαώς την επιστροφή της Ν.Δ. στην εξουσία. Έχει μείνει τραγικά μόνη της και έχει κλείσει τα μάτια στην πραγματικότητα που είναι πολύ διαφορετική και πολύ πιο αισιόδοξη απ’ ότι μπορεί να αντιληφθεί η ΝΔ».

Η εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος κόμματος επανέλαβε πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση παραμένει η βελτίωση στη καθημερινότητα των πολιτών.

Πρόσθεσε ότι «έχουμε επίγνωση των δυσκολιών. Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι δυσκολίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν κι ότι η πορεία δεν έχει τελειώσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποτιμούμε όλα τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, όχι μόνο αναφορικά με την οικονομία και τη βελτίωση όλων των δεικτών της και τη βελτίωση των δεικτών που αφορούν πρωτίστως στις ζωές των ανθρώπων, όπως είναι η ανεργία ή η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, αλλά και να υποτιμούμε και τα βήματα που έχουν γίνει στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και της ενίσχυσης των δικαιωμάτων».

Η κ. Σβίγκου με αφορμή τη τελευταία της αποστροφή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή παιδιών από ομόφυλες οικογένειες.

«Το νομοσχέδιο κινείται προς μια κατεύθυνση προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού και έρχεται να επιλύσει χρόνια προβλήματα με γνώμονα αυτή την προστασία. Και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αναδοχή και την υιοθεσία αποτελεί μια τεράστια αναγκαιότητα» τόνισε.

«Για αυτό είναι τεράστιας σημασίας η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης παρόλο που, όπως γνωρίζετε, δεν ήταν μέχρι πρότινος ένα από τα κεντρικά ζητήματα στο δημόσιο διάλογο, ενώ απασχολεί χιλιάδες οικογένειες και χιλιάδες παιδιά» πρόσθεσε.

«Είναι δεδομένη και αυτονόητη η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ισότητα των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών. Και αυτό το είδαμε και με το νομοσχέδιο για την κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου και με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Αποτελεί μια ταυτοτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει επικυρωθεί και από αντίστοιχες αποφάσεις των κομματικών οργάνων και θα πρόσθετα μάλιστα ότι η κοινωνία είναι περισσότερο ώριμη από ότι θεωρούν ορισμένοι για τέτοιες αλλαγές» ανέφερε η κ. Σβίγκου.

Τέλος, ρωτήθηκε για τις αποκαλύψεις της εφημερίδα documento και την offshore που χρηματοδοτεί τις επιχείρησεις της συζύγου του κ. Μητσοτάκη και την εφημερίδα Πρώτο Θέμα και τόνισε: «Θεωρώ ότι είναι εξοργιστική η στάση σιωπής του κ. Μητσοτάκη, συνεχίζει επιδεικτικά να σιωπά. Φανταστείτε αν υπήρχε αντίστοιχη υπόθεση ενός στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ποια θα ήταν τα δημοσιεύματα και ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις ολόκληρου του πολιτικού κόσμου. Θα έλεγα ότι υπάρχει μια επιλεκτική σιωπή από την πλευρά της πλειοψηφίας του Τύπου, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις βέβαια ως προς αυτό, όπως υπάρχει και μια σιωπή του υπόλοιπου πολιτικού κόσμου. Λες και δεν αφορά η χρηματοδότηση ενός Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης το σύνολο του πολιτικού κόσμου». «Εμείς θα συνεχίσουμε να περιμένουμε απαντήσεις. Και θεωρώ και πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες το αντιλαμβάνονται αυτό, ότι ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τις δώσει…» κατέληξε στην τοποθέτησή της η κ. Σβίγκου.