Τα συνδικάτα απέρριψαν την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για συνάντηση στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σε ανακοινώσεις τους, τόσο η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) όσο και η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), τονίζουν ότι σαν συνδικαλιστικοί φορείς δεν εμπλέκονται στις συνταγματικά προβλεπόμενες διαδικασίες και τις θεσμικές συναντήσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, επισημαίνεται πως «παρέλκει η συμμετοχή της σε συγκέντρωση που κάλεσε ο εντολοδόχος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κ.Α.Τσίπρας για να συζητήσει» όπως ο ίδιος αναφέρει, στην πρόσκληση που απηύθυνε στα συνδικάτα, «τους προγραμματικούς στόχους της νέας κυβέρνησης».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, που τονίζει ότι, «το συνδικαλιστικό κίνημα, εκ του ρόλου του, δεν εμπλέκεται στο πλαίσιο των διαδικασιών για το σχηματισμό κυβέρνησης», προσθέτει πως προεκλογικά είχε ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα, για τα ζητήματα που αφορούν τους Δημοσίους Υπαλλήλους και καταλήγει, ότι «είναι διατεθειμένη, ευθύς μόλις σχηματιστεί η νέα Κυβέρνηση να καταθέσει τις θέσεις και τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων του Δημόσιου Τομέα, οι οποίοι πλήττονται από τις πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας».

Από τη πλευρά της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας απέρριψε την πρόταση του Α. Τσίπρα για συνάντηση, σήμερα, στο πλαίσιο των επαφών με κοινωνικούς φορείς, κατά τη διαδικασία της διευρυνητικής εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, αιτιολογώντας την άρνηση, «η ΚΕΔΕ δεν έχει κανένα συνταγματικό και θεσμικό ρόλο στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι δεν συντρέχει λόγος να εμπλακεί σε μια διαδικασία που είναι εκτός των αρμοδιοτήτων της».

«Η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει τις προγραμματικές θέσεις της για τον σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της κρίσης που διέρχεται η χώρα και είναι έτοιμη, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, να συζητήσει για τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον θεσμό και τη χώρα» κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.