Σκηνικό μεγίστης έντασης σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή που εξετάζει τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας κατά τη διάρκεια της δεύτερης κατάθεσης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, με την ΝΔ να καταλογίζει λάθος στον τρόπο υπολογισμού της λογιστικής αποτύπωσης των στοιχείων εσόδων-εξόδων» αναφορικά με την καταγγελία για «έλλειμμα ύψους 230 εκατ. ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ», που έκανε στην προηγούμενη συνεδρίαση ο Παύλος Πολάκης και την οποία η ΝΔ χαρακτηρίζει «προϊόν αλχημείας».

Συγκεκριμένα ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, συμβουλευόμενος μία κατάσταση που είχε στα χέρια του, είπε απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας: «Διαπίστωσα ότι κάνατε διπλοεγγραφή ως έσοδο το ταμειακό υπόλοιπο της προηγούμενης χρονιάς στην επόμενη. Δεν είναι έσοδα αυτά, δεν είναι νέα λεφτά». «Η διπλομέτρηση, με βάση τους απολογισμούς που υπάρχουν στη δικογραφία είναι 166.804.000. Άρα από τα 230 εκατ. ευρώ έχουν διπλοεγγραφεί και πρέπει να αφαιρεθούν 166.000.000 έως 170.000.000. Κακώς χρεώθηκαν, για δεύτερη φορά, αυτά τα χρήματα», προσέθεσε.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Πολάκης από τη μεριά του, αναγνώρισε ότι «ενδεχομένως να έχει διπλομετρήσει 89 εκατ. ευρώ στην καταγγελία του» ωστόσο επέμενε ότι «προκύπτει ζήτημα για τα υπόλοιπα 140 εκατ. ευρώ». Ωστόσο προσέθεσε ότι «ακόμα και με τη λογική Γεωργαντά λείπουν 70 εκατ.» και αναρωτήθηκε «Είναι λίγα;». Ο κ. Πολάκης υποστήριξε επίσης ότι όλα όσα έχουν συμβεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ «είναι βαρύ κακούργημα. Κάποιοι σήκωσαν τα λεφτά του δανείου και τα έβαλαν σε λογαριασμούς με τους οποίους έπαιζαν μπάλα» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς ρώτησε τον κ. Πολάκη γιατί, ενώ στην προηγούμενη συνεδρίαση ανέφερε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε 36 τραπεζικούς λογαριασμούς προστέθηκαν, επί ημερών του άλλοι 8 για να εισπράξει την απάντηση του κ. Πολάκη ότι «δημιουργήθηκαν για να απεμπλακούν από τους προηγούμενους λογαριασμούς».

Η εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου, από την πλευρά της, ρώτησε τον κ. Πολάκη «αν αναζήτησε απολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ ευθύς μόλις ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Υγείας» για να εισπράξει την απάντηση του κ. Πολάκη ότι «δεν είναι εισαγγελέας». Συνεχίζοντας η κ. Χριστοφιλοπούλου κατηγόρησε τον αναπληρωτή υπουργό ότι «έλαβε, μετά από τρία χρόνια τους απολογισμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, τη στιγμή που αν το είχε κάνει από την αρχή θα μπορούσε να είχε ζητήσει την είσοδο ορκωτών λογιστών και σήμερα να είχαμε μία πραγματική εικόνα».

«Ελέγχεστε γιατί ως υπουργός τρία χρόνια δεν είδατε τίποτα» είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου για να εισπράξει την ανταπάντηση του κ. Πολάκη «έχετε χάσει την επαφή σας με την πραγματικότητα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, συνεχίζοντας την κατάθεσή του, ενημέρωσε την επιτροπή ότι μόλις προ ημερών έλαβε έναν ανώνυμο φάκελο όπου περιείχε έναν κατάλογο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία είχαν συνάψει (894 τον αριθμό) συμβάσεις με το ΚΕΕΛΠΝΟ από τα τέλη του 2013 μέχρι το τέλος του 2014.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, στην αρχή της συνεδρίασης, ζήτησε να διερευνηθεί «αν υπάρχει παραποίηση εγγράφων με τα οποία επιχειρείται να εξηγηθούν οι 23 προσλήψεις που έγιναν επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη και να αποδειχθεί ότι οι μισθοί τους καλύφθηκαν από χορηγίες». Πρόκειται για το έγγραφο (πρακτικό του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ με αριθμό 80/94/, 11-12-2013) το οποίο είχε καταθέσει ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς υποστηρίζοντας ότι από αυτό το έγγραφο προκύπτει ότι οι 23 αυτοί υπάλληλοι πληρώνονταν από χορηγίες.

Τέλος, ο κ. Πολάκης στη δεύτερη πολύωρη κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την Υγεία γνωστοποίησε ότι απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι να αλλάξει όνομα το ΚΕΕΛΠΝΟ, να αλλάξει χαρακτήρα και αρμοδιότητες. Αποκάλυψε επίσης ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα βγει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε διαβούλευση ενώ επανέλαβε, αρκετές φορές, ότι ΚΕΕΛΠΝΟ και NOVARTIS ήταν συγκοινωνούντα δοχεία.