Δύο από τα βασικά θέματα που θα κληθεί να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση είναι η αξιολόγηση του προσωπικού του Δημοσίου αλλά και των δομών του κράτους.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν εκτενώς στη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας επεσήμανε πως εξετάσθηκαν πρώτον, η αξιολόγηση των δομών και υπηρεσιών των υπουργείων και των Νομικών Προσώπων που είναι σε εξέλιξη και, δεύτερο, η δημιουργία μονάδας συντονισμού του κυβερνητικού έργου.

Όπως τόνισε «είμαστε συνεπείς στους στόχους μας. Έχουμε πλήρεις φακέλους που παραδίδουμε στη νέα Κυβέρνηση για τη συνέχιση αυτού του τόσο σημαντικού έργου», για να συμπληρώσει πως «αποτελεί ανάγκη η βελτίωση της οργάνωσης και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, η εδραίωση της αξιοκρατίας και της αποτελεσματικότητας».

«Η προσπάθεια αυτή επικουρείται από την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα» επεσήμανε, «καθώς και τους Γάλλους εμπειρογνώμονες. Στόχος είναι να υπάρξει μία δημόσια διοίκηση ικανή να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας, με επιχειρηματική οργάνωση και βέλτιστο κόστος».

Όσον αφορά στη μόνιμη δομή του Διυπουργικού Συντονισμού, έχει ήδη εκπονηθεί αναλυτική μελέτη, δηλαδή μία μόνιμη δομή συντονισμού του κυβερνητικού έργου, στα πρότυπα των κέντρων συντονισμού της κυβερνητικής πολιτικής που λειτουργούν στα περισσότερα κράτη μέλη, προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί και στην άμεση μνημονιακή υποχρέωση.

Πάντως, εντός των ημερών, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των δομών του υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος, καθώς και των ΝΠΔΔ που εποπτεύονται από τα δύο αυτά υπουργεία. Τα σενάρια μεταρρύθμισης που θα κατατεθούν από την Ομάδα Αξιολόγησης θα τεθούν υπόψη της Κυβέρνησης που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, ώστε να ληφθούν αποφάσεις και να ξεκινήσει η εφαρμογή τους.

Τέλος, αναφορικά με την αξιολόγηση του προσωπικού, εκπονήθηκε ήδη αρχικό σχέδιο αξιολόγησης κριτηρίων και μεθοδολογίας αξιολόγησης από το ΑΣΕΠ των υπαλλήλων των φορέων του δημοσίου τομέα. Στόχος είναι η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού για τη βέλτιστη κατανομή του στις υπηρεσίες.