Οι εκλογές που έρχονται δεν κρίνουν την τύχη των κομμάτων ή των στελεχών τους, αλλά την τύχη της χώρας και κάθε πολίτη χωριστά, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής του Κινήματος και εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ, η οποία, όπως είπε, «βρίσκεται σε επικοινωνιακό παροξυσμό, αντιλαμβανόμενη ότι, μετά την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση αντιστρέφεται».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι εκλογές είναι η μοναδική δημοκρατική διαδικασία για να κάνουμε αυτό που απαιτούν οι περιστάσεις και, με την πολιτική έννοια του όρου, έχουν συντακτικό χαρακτήρα. Πρέπει, ανέφερε, να διαμορφώσουμε μια Πολιτεία και τις προϋποθέσεις λειτουργίας της, που δεν θα επιτρέψουν να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Είναι, πρόσθεσε, μια καθαρτήρια διαδικασία για όλους μας.

Πρόκειται, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για εκλογές εθνικής περίσκεψης, ευθύνης και ειλικρινούς πολιτικού διαλόγου. Πρέπει, πρόσθεσε, ενόψει των εκλογών, να υπάρξει κάθαρση του πολιτικού συστήματος.

Αναφερόμενος στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι, τουλάχιστον από την πλευρά του Κινήματος, θα είναι λιτές, χωρίς αφίσες και φυλλάδια, χωρίς εκλογικά κέντρα, αλλά δεν θα είναι τηλεοπτικές και διαδικτυακές εκλογές και χωρίς προσωπική επαφή με τους πολίτες.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι υπάρχει μια δύσκολη εμπειρία, η οποία δεν αφορά τα τελευταία 2,5 έτη, αλλά τα τελευταία πέντε έτη, αφού η κρίση ήταν παρούσα από το 2008, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως, αλλά η Ελλάδα βάδιζε με «την αμεριμνησία της όασης», όπως έλεγε, τότε, η κυβέρνηση της ΝΔ. Οι πολίτες, πρόσθεσε, γνωρίζουν πλέον τι ακριβώς έχει συμβεί, κατηγορώντας όσους θέλουν να ξεχαστεί το θέμα και τόνισε ότι η δευτέρα πλάνη είναι χείρων της πρώτης.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με «προκλητικό και αλαζονικό τρόπο» προσπαθεί να αποκρύψει τις ευθύνες της για την πρόκληση και τη διόγκωση του προβλήματος, ενώ μέχρι πρόσφατα αρνούνταν να συναινέσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος που προκάλεσε. Χαρακτήρισε «φθηνό επικοινωνιακό τέχνασμα» την προσπάθεια της ΝΔ να εμφανίσει τη σημερινή κυβέρνηση, στην οποία μετέχει, ως μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και έκανε λόγο για «επικοινωνιακό παροξυσμό» της ΝΔ.

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για το θέμα της πρόσληψης υπαλλήλων στα ΕΛΤΑ, με πρόταση του Μάκη Βορίδη και στην προσπάθεια της ΝΔ “να πλήξει” τον ίδιο ως (τέως) υπουργό Οικονομικών, αλλά και στην υπόσχεση κατάργησης του ειδικού τέλους ακινήτων, που εισπράττεται μέσω ΔΕΗ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ειδικά για το δεύτερο θέμα είπε ότι ήταν μια αναγκαστική επιλογή και πως αν δεν εφαρμοζόταν η είσπραξη μέσω ΔΕΗ, δεν θα υπήρχε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που υπήρξε και θα έπρεπε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Τόνισε δε ότι αυτές τις αποφάσεις τις υπέγραψε ο κ. Σαμαράς, οι υπουργοί της ΝΔ υπέγραψαν τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν τους σχετικούς εφαρμοστικούς νόμους.

Κατηγόρησε τη ΝΔ για την αποχώρησή της από τον εθνικό διάλογο για το εθνικό φορολογικό σύστημα, με το οποίο, μεταξύ άλλων, θα ενοποιηθούν σε έναν φόρο όλοι οι φόροι για τα ακίνητα. Και πρόσθεσε ότι είναι ανειλημμένη υποχρέωση της χώρας να ψηφιστεί ο νόμος για το εθνικό φορολογικό σύστημα στις αρχές Ιουνίου. Μίλησε δε για «κρεσέντο αλαζονείας, επιπολαιότητας και αντιφάσεων», από την πλευρά της ΝΔ και πρόσθεσε ότι ο τόπος έχει ανάγκη από αλήθεια και ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης. Πρόσθεσε ακόμη, αναφερόμενος και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι από καμία άλλη πλευρά δεν υπάρχει καμία άλλη ρεαλιστική εναλλακτική λύση.

Ζήτησε να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις για την κατανομή των πολιτικών δυνάμεων και δεν μπορεί κάποιοι να αυτοπροσδιορίζονται ως αντιμνημονιακοί, εννοώντας πως όλοι οι άλλοι είναι μνημονιακοί, ούτε κάποιοι να αυτοχρίζονται αναπτυξιακοί, υπονοώντας ότι όλοι οι άλλοι θέλουν την ύφεση.

Όλα αυτά, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, πρέπει να τεθούν σε νέα βάση, για να υπάρξει προοδευτική και ρεαλιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Διότι, όπως τόνισε, το θέμα δεν είναι να δηλώνεις αντιμνημονιακός, αλλά πώς από το μνημόνιο μπορείς να οδηγηθείς σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι είχε σήμερα συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη που ασχολούνται με θέματα ανεργίας και τόνισε ότι το λιγότερο που έχει να κάνει η Πολιτεία για όσους επλήγησαν από την κρίση, είναι να δώσει πλήρη κάλυψη, από πλευράς παροχής υπηρεσιών υγείας.

Ανέφερε επίσης ότι το νέο πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι θα είναι διευρυμένο και τα χρήματα είναι διασφαλισμένα. Σημείωσε ότι πρόκειται για μικρά μεν πλην απαραίτητα βήματα, τα οποία αποτελούν και δείγμα γραφής για το ΠΑΣΟΚ. Στην αυτοδύναμη Ελλάδα που επιθυμούμε, πρόσθεσε, μπορούμε να φθάσουμε προστατεύοντας και αξιοποιώντας το εθνικό, όπως το χαρακτήρισε, κεφάλαιο των θυσιών του ελληνικού λαού.

Για το ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενος σε όσα πρέπει να γίνουν στο ΠΑΣΟΚ, ενόψει των εκλογών και όχι μόνο, ο κ. Βενιζέλος, τόνισε ότι η αρχή της αυτοκάθαρσης του πολιτικού συστήματος πρέπει να αρχίσει από το Κίνημα. Ευκαιρία θα αποτελέσει η διαδικασία επιλογής υποψηφίων βουλευτών, όπου το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δείξει ότι εννοεί αυτά που λέει, ότι είναι σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και γνωρίζει ποια πρόσωπα την εκφράζουν. Ενότητα, ανανέωση, αξιοκρατία, συμμετοχή και πίστη σε ένα εκλογικό αποτέλεσμα, θα είναι μερικά από τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων βουλευτών, με στόχο την ανανέωση της ΚΟ κατά 60%.

Ανακοίνωσε ότι η κατάρτιση του ψηφοδελτίου Επικρατείας δεν θα είναι προνομία του προέδρου του Κινήματος, αλλά αποτέλεσμα κομματικών διαδικασιών διαλόγου και εφαρμογής των κριτηρίων που θα ισχύσουν και για τους άλλους βουλευτές.

Ο κ. Βενιζέλος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενεργοποίηση των νέων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην «ομάδα κρούσης» που θα δημιουργηθεί για τα ΜΜΕ και για το διαδίκτυο.

Αρχίζει, επίσης, είπε ο κ. Βενιζέλος, η τελική επεξεργασία του προγράμματος, στο οποίο γίνεται προσπάθεια να μετέχουν διαπρεπείς Έλληνες της Ομογένειας, πέραν του παραταξιακού χώρου του ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει την προσεχή Τετάρτη.

Στις 6 Απριλίου θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ με διευρυμένη σύνθεση, που θα σηματοδοτήσει και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του Κινήματος.