Κρίση στις σχέσεις Κοτζιά-Νίμιτς

Επίπληξη του υπουργού Εξωτερικών να μη μιλάει για την πολιτική της Αθήνας


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8:22
03/02/2018
Κρίση στις σχέσεις Κοτζιά-Νίμιτς
20
loading

Την αντίδραση της Αθήνας προκάλεσαν δηλώσεις του Προσωπικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς για το Σκοπιανό. Ο κ. Νίμιτς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια δήλωσε ότι «δεν έχει ακούσει τίποτα από την ελληνική πλευρά, που θα σήμαινε την άρνηση της ταυτότητας του λαού των Σκοπίων».

«Είχα σήμερα το βράδυ μακρά συνομιλία με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μ. Νίμιτς που επέστρεψε από τα Σκόπια. Του υπογράμμισα με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση προστίθεται:

«Με βάση την ενημέρωση που είχα για τις συζητήσεις που είχε o κ. Νίμιτς στα Σκόπια, διατύπωσα με την μέγιστη σαφήνεια ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός. Άλλωστε, κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί».

Στην ίδια ανακοίνωση ο κ. Κοτζιάς χαιρετίζεται «η σημερινή δήλωση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανταποκρινόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση».

Σε συνέντευξή του στο Euronews ο κ. Νίμιτς είπε για το Σκοπιανό:

«Όλα τα έθνη έχουν τη δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας. Το όνομα, η λύση σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών. Και πιστεύω ότι η λύση είναι εφικτή και θα είναι ικανοποιητική και για τις δύο χώρες».

«Εάν πάρουμε το χειρότερο σενάριο ότι θα υπάρξει ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις. Τι σας φοβίζει για το μέλλον;», ρωτήθηκε από τη δημοσιγράφο Νικολέτα Κρητικού ο κ. Νίμιτς ο οποίος απάντησε:

«Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Οι καταστάσεις αλλάζουν, οι κυβερνήσεις αλλάζουν, δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κυβέρνηση στην Ελλάδα σε δύο χρόνια. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κυβέρνηση στα Σκόπια, δεν γνωρίζουμε την κατάσταση που θα επικρατεί στην περιοχή. Μπορεί να συμβούν διάφορα γεγονότα που θα δυσκολέψουν την κατάσταση, θα την κάνουν ακόμη πιο περίπλοκη στο μέλλον, ώστε να βρεθεί λύση. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο μέλλον και οι διαιρέσεις, ανάμεσα στις δύο χώρες μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

20
σχόλια
 1. avatar Στην αρχή κάθε σχέσης τα συναισθήματα και οι προοπτικές βρίσκονται συνήθως στο μέγιστο δυνατό επίπεδο!

  Όμως, κάθε μέλος του ζευγαριού πρέπει να ενδιαφερθεί πρώτα για τη δική του προσωπική αλλαγή συμπεριφοράς μέσα στη σχέση, καθώς η αλλαγή των μοτίβων αρνητικής αλληλεπίδρασης, η αύξηση των θετικών σημείων στη σχέση & η βελτίωση της επικοινωνίας βοηθούν πολύ.
  Βασικό και απαραίτητο κριτήριο, όμως, για τη λειτουργία των παραπάνω βημάτων είναι το ενδιαφέρον και η ειλικρινής προσπάθεια και των δυο συντρόφων προς αυτή την κατεύθυνση

 2. avatar Στην αρχή κάθε σχέσης τα συναισθήματα και οι προοπτικές βρίσκονται συνήθως στο μέγιστο δυνατό επίπεδο!

  Η επιθυμία και τα όνειρα του ζευγαριού συμπίπτουν σε πολλά επίπεδα & είναι έκδηλο το συναίσθημα της
  συμπόρευσης.
  Είναι κοινή παραδοχή και εμπειρία, ότι με το πέρασμα του χρόνου κάποια πράγματα αλλάζουν και πολλές φορές φθίνουν.
  Παράγοντες όπως ο οικονομικός, ο διαπροσωπικός και θέματα τρίτων μπορεί να μπουν στη ζωή του ζευγαριού & επηρεάζουν αρνητικά τη μεταξύ τους σχέση. Αποτελέσματα τέτοιων παραγόντων μπορεί να είναι έντονοι τσακωμοί, έλλειψη εγγύτητας μεταξύ των συντρόφων, προβλήματα επικοινωνίας, σεξουαλικά προβλήματα, άγχος & συχνά κατάθλιψη.
  · Η δύναμη του αρνητικού τρόπου σκέψης, το πώς δηλαδή οι αρνητικές πεποιθήσεις ,μπορούν να επισκιάσουν τις θετικές πτυχές ενός γάμου.

  · Η μετάβαση από την εξιδανίκευση στην απομυθοποίηση του συντρόφου

  · Η σύγκρουση των διαφορετικών αντιλήψεων των δύο συντρόφων

  · Η επιβολή αυστηρών προσδοκιών & κανόνων, οι υποχρεώσεις & τα πρέπει που επιβάλλει ο ένας στον άλλο.

  · Η στασιμότητα στην επικοινωνία.

  · Οι συγκρούσεις σχετικά με τη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

 3. avatar Carman

  Βρε το είπαμε αυτός ο μακακας πρεπει να φύγει ειναι ανθέλληνας καλά του τα λέει ο Κοντζιάς. Να ξεκουμπιστεί και να μη ξαναπατήσει το πόδι του εδώ {...}

 4. avatar Πατριώτες και ψευτοπατριώτες

  Ο Κοτζιάς είναι Πατριώτης. Δεν καταλαβαίνει τίποτα από εσωτερικές απειλές και εξωτερικές πιέσεις. Ο αντίστοιχος υπουργός Εξωτερικών του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Αντώνης Σαμαράς, έριξε την κυβέρνηση της Ν.Δ. για να εξυπηρετήσει ντόπια και ξένα συμφέροντα.

 5. avatar Χα χα χα χα χα χα χα

  Καμία κρίση, οι συριζαίοι είναι οι καλύτεροι εθελόδουλοι των ΗΠΑ, ΕΕ , τούρκων και σκοπιανών.

 6. avatar Κάνω αναδρομή στον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης Συριζανέλ.

  Τότε που εντελώς ξαφνικά "έθαψαν" τα έργα συνέχισης της ανασκαφής και συντήρησης του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη. Τότε που οι κυβερνητικοί κύκλοι "βάπτιζαν" το μνημείο, ρωμαϊκό. Οι περισσότεροι (ανάμεσα τους και εγώ) ερμήνευαν την στάση του Σύριζανέλ, ως ένα θέμα του ανέδειξε την κυβέρνησα Σαμαρα. Όμως υπήρχαν και κάποιοι λίγοι που μιλούσαν για "εξελίξεις" που έρχονται στο θέμα της ονομασίας και πως η ανασκαφή αυτή ανέτρεπε τα σχέδια. Τώρα 3 χρόνια μετά θα θεωρηθώ υπερβολικός αν πω ότι είχαν δίκιο; 3 χρόνια πίσω η κυβέρνηση είχε λάβει την απόφαση (ή μήπως τις "εντολές";) να "λύσει" το θέμα της ονομασίας επί θητείας της με κάθε κόστος. Ένα από τα πρώτα ζητήματα δηλαδή, (πριν ακόμη καλά-καλά γνωρίζουμε αν θα παραμείνουμε στο ευρώ) ήταν το θέμα της ονομασίας. Κρίμα σε όσους Μακεδόνες ψήφισαν αυτή την κυβέρνηση. Αυτό έχω να πω μόνο.

  1. avatar @Κάνω αναδρομή στον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης Συριζανέλ.

   Τελικα αυτο ηθελες να μας πεις;* Κρίμα σε όσους Μακεδόνες ψήφισαν αυτή την κυβέρνηση*;
   Αν υπηρχαν ελαχιστες αποδειξεις οτι τα ευρηματα στην Αμφιπολη ειχαν σχεση με τον μεγαλεξανδρο,να εισαι σιγουρος οτι οποιαδηποτε ελληνικη κυβερνηση θα συνεχιζε την ανασκαφη.Οπως ειπε ο Φακλαρης (καθηγητης κλασσικης Αρχαιολογιας) ,το μνημειο δεν ανηκει ουτε καν στον αδερφικο φιλο του Αλεξανδρου τον Ηφαιστιωνα,Μαλλον εσυ εισαι οπαδος της ΝΔ και του Σαμαρα που προσπαθησε να παρουσιασει μια μεγαλη επιτυχια μιας και δεν καταφερε να σκισει τα μνημονια ...μερα με τη μερα,λεπτο το λεπτο.χαχαχα

  2. avatar babis o flu

   Αν ονομαστούν Μακεδόνες, κάποιοι βουλγαρίζοντες αυτονομιστές των νομών Φλώρινας, Καστοριάς, Πέλλας καραδοκούν να...ελευθερωθούν από τους Έλληνες. Θέλει μεγάλη προσοχή, αλλιώς οι Αθηναίοι θα παίρνουν σε λίγα χρόνια...παραμεθόριο επίδομα.

 7. avatar Μα επιτέλους είναι τόσο βλάκας ο περίφημος διαμεσολαβητής ή κάνει τον ΒΛΑΚΑ;

  Δεν σέβεται ούτε τον πρώην πρωθυπουργότ ων Σκοπίων, Γκλιγκόροφ που δήλωσε σαφέστατα: "Εμείς είμαστε σλάβοι και δεν έχουμε καμιά σχέσεη με τον Μέγα Αλέξανδρο". Που τη βρήκε λοιπόν την ταυτότητα, ως Μακεδόνων, των σκοπιανών; Και ας ξέρει ότι την ταυτότητα ενός λαού δεν την ορίζει ο λαός αλλά η ιστορία, και αυτή βροντοφωνάζει ότι η Μακεδονία είναι αποκλειστικά ελληνική. Από την άλλη, ακούμε ότι η λύση πρέπει να σέβεται την αξιοπρέπεια ενός λαού!!! Ποια αξιοπρέπεια; αυτήν που προέκυψε από την κλοπή του ονόματος της γειτονικής χώρας και τον θρασύτατο αλυτρωτισμό τους; Και 10% ακόμη εάν είχαν κάποιο δίκαιο, θα μπορούσαν να απαιτούν κάτι ελάχιστο, αλλά εδώ μιλάνε τα πάντα ότι δεν δικαιούνται ΤΙΠΟΤΑ., μα ΤΙΠΟΤΑ, ΤΙΠΟΤΑ. Αντε μην τους χαρακτηρίσω με ακατανόμαστα επίθετα. Άκου Αξιοπρέπεια;!!!!!!!!!!!!!!Ποιος την έχασε για να την βρουν αυτοί;

 8. avatar Έχει δίκιο ο γέροντας.

  Σε δύο χρόνια δεν θα έχουμε κυβέρνηση του τσίρκου. Εκεί που έχει άδικο, είναι ότι αυτό θα γίνει τελικά σε λίγους μήνες.

 9. avatar Απλό, σίγουρο και ντόμπρο

  Test D.N.A. σε όλη τη FYROM κι τα αποτελεσματά του να 'ναι τ' όνομά της χώρας.
  Πιθανώς,
  1)Σλαβαλβανία,
  2)Μακεσλαβία,
  3)Αλβανοσλαβία
  κλπ,κλπ.

 10. avatar Σε δυο χρονάκια

  θα είναι το Δουκάτο της Αθήνας και το Πριγκιπάτο της Αχαϊας.

 11. avatar σκοπιανο,τουρκικο,αλβανικο,πλειστηριασμοι,αποκρατικοποιησεις κτλ

  δεν ξερουμε ποιος θα ερθει μετα και αν θα συνεργαζεται σε ολα μαζι μας χωρις αντιρρηση

 12. avatar ‘Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κυβέρνηση στην Ελλάδα σε δύο χρόνια’

  Ερώτηση: Πόσο πιο ξεκάθαρα να το πει ο άνθρωπος;

 13. avatar Οι ξένοι δεν έχουν τη δική μας παροιμία: Τώρα που βρήκαμε παπά ας θάψουμε πέντε έξι.

  Σίγουρα όμως σχεδιάζουν με βάση το: Τώρα που βρήκαμε ενδοτικούς ας αρπάξουμε οικονομικά και διπλωματικά ό,τι μπορούμε. Τέτοιον ενδοτικό πρωθυπουργό ούτε επί παραγγελία στα όνειρα τους δεν θα έβρισκαν. Αίσχος. Όλοι στο Κέντρο των Αθηνών. Έχουμε φωνή. Δυνατή. Δεν θα προλάβουν να ξεπουλήσουν κι ας τρελλάθηκε το αφεντικό...

 14. avatar -Ο Τσίπρας σε 2 χρόνια θα είναι σε καμια Αμερική να διδάσκει “πως βγαίνει μια χώρα από την κρίση”.

  -Μπα, μάλλον Μπακούνιν θα διδάσκει και θα αναλάβει τους Ρούμπικς!

  -Μωρε να κλείσει η δουλειά και θα τον βάλουνε να διδάσκει και ΑΓΓΛΙΚΑ!!!

 15. avatar Συγγνώμη μία ερώτηση, παιδες

  ..ο σύμβουλος στρατηγικου σχεδιασμού τι λέει για όλα αυτά;

 16. avatar Ασε μας ρε Μάθιου που δεν ξέρετε ποιά θα είναι κυβέρνηση μετά απο δυό χρόνια.

  Τα τελευταία 50 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις είναι πιόνια σας. Δεν πα να χαρείς τα εγγόνια σου γιατί σε βλέπω λίγο μεγάλο για να ασχολείσαι με τα κοινά; Το Αλτσχάιμερ καραδοκεί σε αυτές τις ηλικίες ξέρεις.

 17. avatar Πρόθυμες κυβερνήσεις βρήκατε.

  Πρόθυμους πολίτες όχι.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει