Υψηλοί τόνοι και αλληλοκατηγορίες επικράτησαν στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, κατά τη συζήτηση του αιτήματος της ΝΔ να κληθούν για να ενημερώσουν τα μέλη της, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της συμφωνίας για πώληση αμυντικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία.

Τόσο η ΝΔ, δια των Μάκη Βορίδη, Χαράλαμπου Αθανασίου και Γιάννη Τραγάκη, όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δια του Ευάγγελου Βενιζέλου, αντέδρασαν έντονα στην πρόταση της προέδρου της Επιτροπής Τασίας Χριστοδουλόπουλου για αναβολή της συζήτησης και λήψη απόφασης αφού γνωμοδοτήσει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για το ποια επιτροπή είναι αρμόδια για την κλήση σε ακρόαση του υπουργού Άμυνας με αίτημα της μειοψηφίας.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου υποστήριξε ότι αρμόδια για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης είναι η Επιτροπή Εξοπλιστικών, ενώ σημείωσε ότι ήδη το θέμα εξετάζεται από τη Δικαιοσύνη. Η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη την κατηγόρησαν ότι παραβιάζει τον κανονισμό της Βουλής, καθώς αφαιρεί το δικαίωμα των 2/5 της μειοψηφίας να καλεί στην Επιτροπή όποιον θέλει, και αποχώρησαν.

Ο κ. Τραγάκης έκανε λόγο για καταβαράθρωση του κύρους της Επιτροπής με τη ακύρωση του δικαιώματος των 2/5 της μειοψηφίας, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, και κατηγόρησε την κ. Χριστοδουλοπούλου ότι με νομικίστικους όρους και καθυστερήσεις προσπαθεί να αποφύγει την κλήση του κ. Καμμένου.

«Ο υπουργός Άμυνας δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Θεσμών αλλά στην Επιτροπή Εξοπλιστικών, όπου για θέματα άμυνας οι συζητήσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών», επέμεινε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

«Δεν πρέπει να ξεπεράσουμε τους θεσμούς στο βωμό σκοπιμοτήτων. Μην καταστρέφετε τη θεσμική λειτουργία της Επιτροπής Θεσμών. Παραβιάζετε τον Κανονισμό της Βουλής» αντέτεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έκανε λόγο για «πολιτικό τζόγο» που παίζεται από τον Νοέμβριο με αυτή την υπόθεση, η οποία όπως είπε, είχε συζητηθεί στην Ολομέλεια και είχε απορριφθεί η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Τόσο οι βουλευτές της ΝΔ όσο και ο κ. Βενιζέλος δήλωσαν την πλήρη διαφωνία τους στο να αποφανθεί το Επιστημονικό Συμβούλιο για τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Θεσμών, καθώς όπως είπαν, συνιστά υποβάθμιση της. «Η Επιτροπή Θεσμών εξετάζει ζητήματα διαφάνειας. Εμείς εδώ ελέγχουμε τα πράγματα όπως έχουν γίνει. Πρόκειται για αίτημα που αφορά το ζήτημα πωλήσεων πολεμικού υλικού για το οποίο έχουν ανακύψει ζητήματα διαφάνειας. Εσείς καταργείτε το δικαίωμα της μειοψηφίας», ανέφερε ο κ. Βορίδης. «Υπονομεύετε το έργο της Επιτροπής μας. Την υποβαθμίζετε. Πηγαίνετε στην Ολομέλεια και καταργήστε και τον Κανονισμό της Βουλής και το δικαίωμα της μειοψηφίας. Κάντε το όμως με πολιτική ωριμότητα για να καλύψετε τον κυβερνητικό σας εταίρο. Όλα τα άλλα είναι περιτύλιγμα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Εγώ δεν θεωρώ ότι υπονομεύω το έργο της Επιτροπής. Ούτε αμφισβητώ τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Θέλω να οριοθετήσω τις αρμοδιότητες μας. Δεν θα κάνουμε εδώ παρέλαση υπουργικού Συμβουλίου», αντέδρασε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Ο κ. Βορίδης, έκανε λόγο για «χονδροειδή απαράδεκτη παραβίαση του κανονισμού της Βουλής» ενώ ο κ. Αθανασίου για «πραξικόπημα» της πλειοψηφίας.

«Ζητήστε εξεταστική επιτροπή να λήξουμε το θέμα», αντέτεινε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία.

«Πείτε ότι θέλετε για να καλύψετε τον κ. Καμμένο. Σας έχουν πιάσει με την γίδα στη πλάτη…», σχολίασε ο κ. Βορίδης.

«Επιδιώκω μέσα από τη συζήτηση να λύσουμε οριστικά το θέμα των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής. Θα στείλω το ερώτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Με βάσει τη γνωμοδότηση του θα γίνει ένας διάλογος εδώ, αν η Θεσμών έχει την αρμοδιότητα να καλεί, βάσει των 2/5, όποιον θέλει σε ακρόαση», επέμεινε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

«Η Επιτροπή λειτουργεί 25 χρόνια και τώρα θα οριοθετήσετε τις αρμοδιότητες της; Συνιστά εκθεμελίωση της Επιτροπής Θεσμών, παραβίαση του κανονισμού, δεν αναγνωρίζω ένα συμβουλευτικό όργανο για να μας πει τι λέει ο Κανονισμός της Βουλής επί τόσο θεμελιώδους ερωτήματος. Αποχωρώ καταγγέλλοντας τη στάση σας. Έχετε ναρκοθετήσει τη λειτουργία ενός θεμελιώδους θεσμού», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος που μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν από την Επιτροπή.

«Είναι ένα κλείσιμο ηρωικό και πένθιμο», σχολίασε η κ. Χριστοδουλοπούλου και προσέθεσε: «Δεν θα γίνει καμία αλλαγή στα δικαιώματα της μειοψηφίας. Το 2010 δημιουργήθηκε η Επιτροπή Εξοπλιστικών η οποία είναι μυστική για ορισμένα θέματα για να προστατεύσει τα απόρρητα που εσείς δεν τα έχετε σε υπόληψη και το Επιστημονικό Συμβούλιο θα αποφανθεί αν έχουμε εμείς αρμοδιότητα».