Στην ανάγκη αντιμετώπισης της εφιαλτικής αύξησης της ανεργίας, ιδίως στους νέους, αναφέρθηκαν όλες οι πτέρυγες της Βουλής με αφορμή την Ημέρα της Μεσογείου. Σε εμβόλιμη συνεδρίαση που ήταν αφιερωμένη στην αύξηση της ανεργίας στις χώρες του νότου, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος προειδοποίησε ότι «το πρόβλημα της ανεργίας, ειδικά των νέων, λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και απαιτεί την εγρήγορση της Πολιτείας και τη λήψη αποφάσεων», τονίζοντας ότι οι ηγεσίες της Ευρώπης πρέπει να αντιληφθούν ότι η ύφεση διογκώνει το πρόβλημα και ότι μόνον η ανάπτυξη μπορεί να δώσει απαντήσεις.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας ανέφερε ότι τα ποσοστά της ανεργίας στους νέους είναι εφιαλτικά στις χώρες του νότου, σημειώνοντας ότι «πρωταγωνιστής στην ανεργία των νέων είναι η Ισπανία, αλλά δυστυχώς η ανεργία είναι τραγικά επιταχυνόμενη και στη δική μας χώρα το τελευταίο διάστημα».

Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, είπε ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Πλακιωτάκης, ζητώντας ενεργητικές πολιτικές για την ανάπτυξη, ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και γρήγορη απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν να μειωθούν κατά 32% τα μεροκάματα και οι μισθοί των νέων, που φτάνουν τώρα τα 510 ευρώ, κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων, και ειδικότερα προς όφελος της νεολαίας, όσο κυριαρχεί ο καπιταλισμός και οι ιμπεριαλιστικές επεμβατικές δυνάμεις.

Πρέπει να εφαρμόσουμε συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης αυτού του τόπου με τη δική μας συμμετοχή και σκληρή δουλειά, είπε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Βαΐτσης Αποστολάτος εκτιμώντας ότι οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού και της ναυτιλίας.

«Η πλειονότητα των νέων που φεύγει είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου», προειδοποίησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης σημειώνοντας όμως ότι η ελπίδα βρίσκεται στην ενεργοποίηση και τη συνεργασία των λαών της Μεσογείου και στο μοντέλο της Αριστεράς.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης εστίασε το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα, το πρόβλημα της ανεργίας που οφείλεται στην ύφεση, στη μείωση του δημόσιου τομέα και στην αναντιστοιχία δεξιοτήτων. «Μέχρι πριν από δύο χρόνια αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα με προσλήψεις στο Δημόσιο. Σήμερα οριστική απάντηση στο πρόβλημα μπορεί να υπάρξει μόνο με την αντιμετώπιση της κρίσης και την επιστροφή στην ανάπτυξη», είπε ο υπουργός σημειώνοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια να εξαντληθούν όλα τα μέσα που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των νέων στην εργασία. «Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης αποτελεί παράθυρο ελπίδας αλλά απαιτείται σχέδιο για την ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και τη δίκαιη κατανομή των βαρών», είπε ο κ. Κουτρουμάνης.