Süddeutche Zeitung: Ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά καθαρή έξοδο

Αποδεσμευμένος από τις πιέσεις για λιτότητα, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17:48
22/01/2018
Süddeutche Zeitung: Ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά καθαρή έξοδο
3
loading

«Φέτος, όταν ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να είναι πάλι ανεξάρτητος. Αποδεσμευμένος από τις πιέσεις για λιτότητα και τις απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις. Ο Τσίπρας θέλει τελικά να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, ώστε η Ελλάδα -έπειτα από οκτώ έτη- να μπορέσει πάλι να αυτοχρηματοδοτηθεί» γράφει η γερμανική Süddeutche Zeitung (SZ) και προσθέτει:

«Μέχρι τότε όμως, πρέπει να ξεπεραστούν κάποια εμπόδια και τίθεται το ερώτημα: Μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιo;»

Τη Δευτέρα αποφασίζουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ, σημειώνεται στο δημοσίευμα και τονίζεται πως πρόκειται για το ποσό των 6,7 δισ. ευρώ, από τα οποία, 3,3 δισ. ευρώ αφορούν την εξυπηρέτηση του χρέους, το 1,5 δισ. ευρώ αφορά την αποπληρωμή οφειλών και το 1,9 δισ. ευρώ αφορά το «μαξιλάρι» για το χρονικό διάστημα, μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ο Τσίπρας έχει ικανοποιήσει τη βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης, επισημαίνει ο αρθρογράφος και προσθέτει πως η κυβέρνηση της Αθήνας πρέπει να εφαρμόσει περισσότερες από 100 μεταρρυθμίσεις, μεγάλο μέρος των οποίων εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι ξεκινά μια διαδικασία που ο Τσίπρας επιθυμεί να ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο. Όμως πριν εκπνεύσει το πρόγραμμα, υπάρχει ένα ευαίσθητο ζήτημα: Θα λάβει η Ελλάδα ελαφρύνσεις χρέους; Οι ευρωπαϊκές χώρες ήδη από το Μάιο του 2016 έχουν καταρτίσει κατάλογο πιθανών μέτρων. Στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, θα αποφασιστεί βοήθεια για το χρέος. Εάν πραγματοποιηθεί και σε ποια έκταση θα πρέπει τότε να αποφασιστεί.

Η Αθήνα έχει ήδη λάβει μέρος των ελαφρύνσεων: τα λεγόμενα βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Παραμένει ανοιχτό, ωστόσο, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Εξαρτώνται κυρίως από την πρόγνωση για την μακροπρόθεσμη εξέλιξη του πλεονάσματος στον προϋπολογισμό –δηλαδή το πλεόνασμα μείον την εξυπηρέτηση του χρέους, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα και συμπληρώνει πως οι τεχνικές διεργασίες ξεκινούν αμέσως μετά την αποδέσμευση της επόμενης δόσης. «Σε πολιτικό επίπεδο δεν είναι απαραίτητη προς το παρόν η σχετική συζήτηση», δηλώνει στη SZ υψηλά ιστάμενος ευρωπαίος υπάλληλος.

Μέχρι στιγμής το ΔΝΤ έχει υποσχεθεί για την πρόθεση συμμετοχής του. Ιδιαίτερα για τη Γερμανία, η συμμετοχή του ΔΝΤ θεωρούνταν απολύτως απαραίτητη. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει πέρυσι ότι θα συστήσει στο ΔΣ του ΔΝΤ μια «θεμελιώδη απόφαση» για ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ θέλει να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα με 2 δισ. ευρώ. Τα χρήματα όμως θα δοθούν όταν οι ευρωπαϊκές χώρες συμφωνήσουν για ελαφρύνσεις χρέους μέσα στο 2018. Εξάλλου, το ΔΝΤ θεωρεί το ελληνικό χρέος, που ανέρχεται στο 179% του ΑΕΠ, μη βιώσιμο.

Οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν με το ΔΝΤ την προηγούμενη χρονιά στους στόχους για την ανάπτυξη που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες. Το πρωτογενές πλεόνασμα για την περίοδο 2023-2060 πρέπει να αγγίζει το 2% του ΑΕΠ. Τι θα συμβεί μέχρι τότε; Στο παρελθόν, οι οικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις των Ευρωπαίων ήταν πολύ θετικότερες από του ΔΝΤ. Τουλάχιστον υπάρχει ανοδική πορεία: Η S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας πρόσφατα από «B-» σε «Β».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Sotiris

  τον δουλεύουν ακόμη και οι δικοί του !
  και όταν φθάσει η στιγμή (που ήδη είναι πολύ κοντά) να δραπετεύσει νύχτα, θα φωνάζει κι αυτός : με πουλήσανε οι Γερμανοί ! με πουλήσανε οι σύμμαχοι ! με πουλήσανε οι \"ισότιμοι\" ! ! !
  ........ αλήθεια τι σας θυμίζει αυτό ?

 2. avatar ytrhr

  η μόνη καθαρή έξοδος για τον απατεώνα είναο από ταράτσα με ελικόπτερο.

 3. avatar Γερμαναράδες τσολιάς

  Ελάτε ρε Γερμαναράδες... Βρήκατε το κατάλληλο... Γερμανότσολιάς σας στην.. Ελλάδα.... Μην το φωνάζετε τόσο δυνατά..... Μας ακούνε.... Έλεος δηλαδή τυφλα να έχουν μπροστά του όλοι οι δεξιοί....δεν το φσνταζοσασταν ούτε στον ύπνο σας ότι θα βρίσκατε έναν τόσο υπτακτικο σαν αυτόν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει