Επόμενο βήμα η ανακοίνωση του ονόματος της ΠΓΔΜ

Στην Αθήνα σήμερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8:05
08/01/2018
Επόμενο βήμα η ανακοίνωση του ονόματος της ΠΓΔΜ
17
loading

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ με τις συζητήσεις για τα Σκόπια να γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για επίλυση του ονοματολογικού.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ, ο κ. Κοτζιάς θα παραθέσει γεύμα εργασίας στον κ. Οσμάνι, που είναι αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα. Ο σκοπιανός αξιωματούχος θα συναντηθεί επίσης με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Μία ημέρα νωρίτερα ενδέχεται να επισκεφτεί τα Σκόπια ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, για επαφές με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Η επίλυση του ονοματολογικού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο NATO και μετέπειτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ προ ημερών, με τον Πρωθυπουργό να ενημερώνει τα μέλη του για τις εξελίξεις και ζητούμενο για την Κουμουνδούρου τη «σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις».

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha», ο κ. Ζάεφ διαμήνυσε πως οι αναφορές περί «κόκκινης γραμμής» δεν θα αποτελέσουν αιτία ή δικαιολογία ώστε να μπουν περιορισμοί στις συνομιλίες.

Ερωτηθείς αν θα προσφύγει σε δημοψήφισμα στη χώρα του για το θέμα της ονομασίας, απάντησε ότι του είναι απαραίτητη η υποστήριξη των πολιτών αλλά και της αντιπολίτευσης. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση πως η αντιπολίτευση της χώρας του θα συμβάλει θετικά στην εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφασίσουν από κοινού για την επίλυση του ζητήματος.

Θέλησε να απευθύνει μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση στην Ελλάδας, ότι «πρέπει να υπάρχει καλό πνεύμα και βούληση, ώστε οι δύο χώρες να δημιουργήσουν φιλικές σχέσεις και να είμαστε πραγματικά αφοσιωμένοι και στο εσωτερικό των χωρών μας να αντιμετωπίσουμε το θέμα για να λυθεί το πρόβλημα».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως είναι ένας ηγέτης ο οποίος πιστεύει στις ίδιες αξίες που πιστεύει και ο ίδιος. «Έχουμε γεννηθεί την ίδια χρονιά και απ' ό,τι φαίνεται ο Θεός ήθελε να γεννηθούμε την ίδια χρονιά για να μπορέσουμε να λύσουμε ένα ευαίσθητο πρόβλημα που υφίσταται μεταξύ των δύο κρατών» συμπλήρωσε ο κ. Ζάεφ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar Milt

  Η ιστορία διδάσκει αρκεί να μην είναι οι πολιτικοί μας επιλεκτικοι μαθητές

 2. avatar pucina rasdrata

  ΠΟΥΤΣΙΝΚΗ ΜΑΚΕΝΤΟΝΣΚΗ,ΓΚΑΖΙΝΚΗ ΜΑΚΕΝΤΟΝΣΚΗ,ΚΟΥΡΙΝΚΗ ΜΑΚΕΝΤΟΝΣΚΗ, ΒΥΖΙΝΚΗ ΜΑΚΕΝΤΟΝΣΚΗ ΚΟΥΡΙΝΚΗ ΜΑΚΕΝΤΟΝΣΚΗ

 3. avatar Νίκος χασαπης

  Οταν ψηφίζατε τους απλυτους κομμουνιστες οι οποίοι ειναι δηλωμένοι προδοτες και ανθελληνες αυτα δεν τα σκεφτόσαστε; Εχετε την κυβέρνηση που αξιζετε,την χώρα που αξιζετε και γενικά οταν θα κόψουν την ελλαδα στα τρία θα το αξιζετε.

 4. avatar Γιωτόπουλος!

  ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΟΛΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΔΟΥΛΟΙ ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΕΝΟΙ.

 5. avatar Δε με νοιάζει τίποτα, δε σκέφτομαι τίποτα, είμαι νεοέλληνας.

  Δε πάνε να δώσουν το όνομα Μακεδονία! Δε πα να δώσουν Θράκη και νησιά στους Τούρκους! Η Αθήνα και η Μύκονος να είναι καλά και όλα τα άλλα στάχτη και μπούρμπερη!

 6. avatar Μπουγιαρ ντί σύριζα

  -τσίπρα Πίσω σου Κρύβεις την Αμερική ύπουλα...
  εναντίον της Ευρώπης...ντροπή...♣

 7. avatar Σβετλάνα Μπροζ, εγγονή του Γιόζιπ Μπροζ Τίτο

  Ο όρος «Μακεδονία» χρησιμοποιούταν πάντα για μία ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, το 51% της οποίας ανήκει στην Ελλάδα, το 38% στην ΠΓΔΜ και το 9% στη Βουλγαρία. Επομένως, θα ήταν παράλογο, από την πλευρά των Σκοπίων, να επιμένουν στη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε αποκλειστική βάση. Θα ήθελα λοιπόν η ηγεσία στα Σκόπια να δώσει τον καλύτερο της εαυτό και να βρει λύση.

  Στους αρχαίους χρόνους, οι κάτοικοι της περιοχής της Μακεδονίας δόξαζαν τους ίδιους θεούς με τους Έλληνες, μιλούσαν την ελληνική γλώσσα και συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ένα προνόμιο που ήταν κατοχυρωμένο μόνο για τους Έλληνες. Όλοι οι φιλόσοφοι και οι συγγραφείς από την περιοχή της Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένου του Αριστοτέλη, έγραφαν στα ελληνικά. Ο Μέγας Αλέξανδρος ο Μακεδόνας, ή όπως αλλιώς επιθυμούμε να τον αποκαλούμε, δεν διέδωσε την «μακεδονική» γλώσσα αλλά τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα.

  1. avatar Τό 61% είναι Ελληνικό , τό υπόλοιπο 21% στήν πρώην γιουγκοσλαυϊα καί τό 18% στήν Βουλγαρία.Οί σλάβοι δέν έχουν καμμία σ έση μέ .ακεδονία .Αλλωστε

   Τό 61% είναι Ελληνικό, τό 21% στήν Γιουγκοδλαυϊα καί 1$% στήν Βουλγαρία υπό κατοχή.Οί σλάβοι δέν έχουν καμμία σχέση μέ Μακεδονία .Αλλωστε όλοι ξέρουμε πώς ήρθαν στά μέρη μας 900 χρόνια μετά τόν Μ.Αλέξανδρο.Δυστυχώς οι αμερικανοί θέλουν νά κάνουν τανάλια στήν ρωσσία καί τό κάνουν είς βάρος μας.Γιατί νά θέλουν τό όνομα Μακεδονία ; Ποιά μελλοντικά σχέδιά τους εξυπηρετεί τό όνομα Μακεδονία ;Κάποιοι μιλούν γιά τήν είσοδο τής Βαρντάσκα στήν Ε.Ε. καί στό ΝΑΤΟ κυρίως.Μόνο μέ όνομα Μακεδονία δηλαδή θά μπορούν νά μπούν ;Αλλοι σκοποί , μελλοντικοί , εξυπηρετούνται μέ τό όνομα Μακεδονία.

 8. avatar Έλα, να πέφτουν ιδέες….

  Slaboalvanic Union

  Μακεσλαβία (Maceslavia)

  Western Boulgaristan

  The Unspeakable Republic of
  Macedonia (Η Ακατανόμαστη Δημοκρατία της Μακεδονίας)

  Κατά Riemann παράλληλη Μακεδονία (εφαρμόσιμο σε ένα παράλληλο σύμπαν!)

  Φιρωμ (ΦΙΡί-φιρί το πάτε Ωρε Μαγκες να τις φάτε!)

  Πηπα! (Παράρτημα Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής!)

  Πουγουδουμούδες! (βλέπε Βερμούδες!)

  Μακεδονικός Χαλβας ή Γιαλατζί Μακεδονία

  Κατεχόμενη Μακεδονια

  Σαν Μακεδονια (Οπως λέμε Σαν Ρέμο, Σαν Φρανσίσκο, Σαν Σαλβαδόρ και πάει λέγοντας.)

  Μακεδονία-Μακεδονία (Πως λέμε Duran-Duran)

  Δημοκρατία βορείως της Μακεδονίας (ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό!)

  Monkeydonia ή McDonia

  Μπανανία

  Κεντρική Βαλκανική Ένωσις
  Μπακλαβαδωτή ονομασία: «ΜαΚαιΓωνία»
  Δημοκρατία του Ρωβινσώνα Κρούσου

  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της ….. Βουκεφάλας σας

  Σλαβική Ένωση της Πρωην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Περιοχής Πάνω από την Ελληνική Μακεδονια στην Οποια Παιζει να Εβοσκε ο Βουκεφάλας
  ή Σ.Ε.Π.Γ.Δ.Π.Π.Ε.Μ.Ο.Π.Ε.Β. να τελειώνουμε

  1. avatar GGK

   Θεος!!! Απλα!!! λολ

  2. avatar Stifmeister

   Είσαι Θεός! Τέλος!

 9. avatar τσομπανος

  Η λεξη Γιουγκοσλαβία σημαίνει Νότια Σλαβία ή χώρα των Σλάβων
  Ας βρούνε ένα όνομα με τον όρο Σλαβια μέσα Και όχι με τον όρο Μακεδονία Από πού κι ως πού Μακεδόνες μη τρελαθούμε

 10. avatar Ως ποτε μωρε…?

  To νου σας ρεμαλια....!
  Η Μακεδονια ειναι Ελληνικη !!!

  1. avatar Νίκος χασαπης

   Η Μακεδονία ειναι ελληνική! Αυτοι που κατοικούν ομως ειναι ελληνες; Δεν αφήνετε τα κλάματα λέω εγω; Τοσα χρονια εθνοπροδότες και μπουταρηδες ψηφίζετε. Οτι και να πάθετε σας αξίζει.

   1. avatar Ως ποτε μωρε…?

    Ποιοι θα το πάθουμε ρε [...]...;;;
    Στην ίδια χώρα ζούμε!
    Εσυ πάντα ορθά ψηφίζεις;;;
    Με ψέματα βγαίνουν όλοι!!!
    Χωρίς ενότητα πάμε όλοι χαμένοι χασαπακλα!!!

 11. avatar Ας

  Ας κανει δημοψηφισμα και η Ελλαδα και αν ο λαος συμφωνησει στην πισω απο τα ...παραβαν συμφωνηθεισα ονομασια των Σκοπιων,,τοτε ας προχωρησουν .Καθε αλλη μεθοδευση απο τους εδω ντοπιους πολιτικους ειναι απαραδεκτη και λυπαμαι που ο πρωθυπουργος των Σκοπιων παραδιδει μαθηματα δημοκρατιας δηλωνοντας οτι θα κανει δημοψηφισμα ωστε να εγκριθει η συμφωνια απο τον λαο των Σκοπιων.

  1. avatar Μηνάς. Κ

   Και δημοψήφισμα να γίνει, το αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί αναλόγως με τα σχέδια της κυβέρνησης. Βλέπε Ιούλιος 2015. Δε νομίζω δα να πέρασαν τόσα πολλά χρόνια που να το ξεχάσαμε! Η αλήθεια είναι αγαπητέ πως οι United Snakes of America πιέζουν, για δικούς τους λόγους βεβαίως (ένταξη της ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ για ενίσχυση του αντιρωσικού μετώπου στα Βαλκάνια, κλπ), να δοθεί άμεση λύση σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση (πλην της ΧΑ και ΕΝ.ΚΕΝΤΡ, για να λέμε την αλήθεια) συμφωνούν χωρίς να τους νοιάζει το Μακεδονία ή παράγωγα αυτής της λέξης. Το είπε το αφεντικό, θα γίνει πάση θυσία! ΜΟΝΟ ο λαός μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση. Αλλά δε θέλει, βυθισμένος στην μαστούρα που λέγεται Ε.Ε και ευρώ. Από τη στιγμή που είμαστε στην αγκαλιά της Ε.Ε και έχουμε (;) ευρώ στις τσέπες μας, δε πα να πνιγεί η εθνική ανεξαρτησία, δε πα να δοθεί το όνομα Μακεδονία, τα νησιά και η Θράκη στο σουλτάνο! Εμείς είμαστε μια χαρά!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει