Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, έχει αυτή την ώρα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στο υπουργείο Οικονομικών, στην οδό Ζαλοκώστα και εντός της ημέρας θα έχει διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο του προσυμφώνου για τη νέα δανειακή σύμβαση, όπως διαμορφώθηκε μετά τις πολυήμερες διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, φαίνεται ότι διασώζεται ο 13ος και 14ος μισθός, ενώ μειώνονται κατά 20% οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η μείωση θα αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Διατηρούνται οι ωριμάνσεις (διετίες, πολυετίες), καθώς και τα βασικά επιδόματα (οικογενειακά, ανθυγιεινής εργασίας), τα οποία αναπροσαρμόζονται με το ύψος της κατώτερης αμοιβής μετά τη μείωση.

Η «μετενέργεια», το δικαίωμα δηλαδή του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων για έξι μήνες μετά τη λήξη τους, παραμένει σε ό,τι αφορά το βασικό μισθό και τα βασικά επιδόματα, όπως ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Μετά τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων θα ακολουθούν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει πρόνοια, ώστε η διαπραγμάτευση να γίνεται με βάση τον κατώτερο μισθό που προβλέπεται από την κλαδική σύμβαση και όχι από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις είναι κατά 8% έως 40% υψηλότερες από την Εθνική Συλλογική.

Καταργούνται με νόμο όλοι οι κανονισμοί εργασίας στις ΔΕΚΟ και η μονιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φαίνεται να έχει αποδεχθεί, τη μείωση κατά 15% στις επικουρικές συντάξεις, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις και στις κύριες.

Ο περιορισμός τού ύψους του εφάπαξ φαίνεται να μετατίθεται για αργότερα.