Για άμεση λειτουργία του κρατικού μηχανισμού μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» κάνει λόγο ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Σαντορινιός υπογράμμισε με έμφαση πως οι ευθύνες θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν προς κάθε κατεύθυνση και όπου αυτό αποδειχθεί. «Όπως έχουμε διαμηνύσει, σε όλους τους τόνους, τόσο ο Υπουργός, όσο και εγώ, θα διερευνηθεί κάθε πτυχή του συμβάντος και θα αποδοθούν ευθύνες, όπου αυτές αποδειχθούν» είπε χαρακτηριστικά.

«Στόχος μας είναι αυτό το πλοίο να ανελκυσθεί και να αποτελέσει το πρώτο παράδειγμα, ώστε να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα ναυάγια που υπάρχουνε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού του Πειραιά. Ήδη, με βάση το νόμο 2881/2001, ρύθμιση θεμάτων ανέλκυσης ναυαγίων και άλλες διατάξεις, έχει σταλεί σχετική πρόσκληση προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία και στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής ευθύνης που έχει η ίδια αλλά και η ασφαλιστική το βυθισμένο πλοίο θα πρέπει να ανελκυθεί. Στη χώρα μας υπάρχει μια κουλτούρα μη ανέλκυσης των ναυαγίων» είπε.

Ο υφυπουργός προανήγγειλε από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας αλλαγή του νόμου για την ηλικία των δεξαμενόπλοιων και τον τρόπο επιθεώρησής τους αναφορικά με τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας.

«Ο ρόλος της επιθεώρησης εμπορικών πλοίων αναβαθμίζεται, καθώς πλέον ως Αρχή θα ελέγχει αυτούς που θα εκδίδουν πιστοποιητικά αξιοπλοΐας για τα δεξαμενόπλοια και για τα υπόλοιπα πλοία, δηλαδή τους ελληνικούς νηογνώμονες στους οποίους ζητάμε, επίσης, να αναβαθμιστούν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα» είπε και πρόσθεσε:

«Είμαστε αποφασισμένοι να διαχωρίσουμε την ιδιότητα του ελεγκτή από αυτή του ελεγχόμενου, που μέχρι τώρα ταυτίζονταν στον Κλάδο Ελέγχου Πλοίων. Ενώ στόχος μας είναι να επιβάλλουμε αυστηρότερες προδιαγραφές αναφορικά με τον έλεγχο των επιθεωρήσεων. Ο έλεγχος αξιοπλοΐας των πλοίων θα γίνεται από τους Νηογνώμονες και θα υπόκεινται σε συνεχή έλεγχο από τον Κλάδο Επιθεώρησης Πλοίων του υπουργείου» ανέφερε.

Για το πρόγραμμα αφαλατώσεων στα νησιά είπε ότι «μέσα στο 2018 δεν θα υπάρχει πρόβλημα υδατικής επάρκειας στα νησιά». Υπογράμμισε ότι «μέσω των μονάδων αφαλάτωσης που θέτουμε σε λειτουργία, προσπαθούμε από τη μια να έχουν οι νησιώτες ποιοτικό νερό και από την άλλη να μειωθεί η δαπάνη του δημοσίου για τη μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία, η οποία μόνο το 2017, ανήλθε σε 4.087.040 εκατ. ευρώ».

Τέλος αναφορικά με τις αποζημιώσεις από τον σεισμό της 21ης Ιουλίου στην Κω δηλώνει ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης θα κατατεθεί φάκελος στο ταμείο αλληλοβοήθειας της Ε.Ε., προκειμένου να χρηματοδοτηθούν όλα τα έργα αποκατάστασης σε σπίτια σχολεία λιμάνι και δημόσια κτίρια.

«Η πολιτική για μένα δεν είναι μόνη ιδεολογία. Η ιδεολογία καθορίζει τις βασικές σου κατευθύνσεις .Η πολιτική είναι το ενδιαφέρον για την καθημερινότητα. Αν δεν το έχεις αυτό, δεν μπορείς να διαμορφώσει μια καλύτερη καθημερινότητα για τον πολίτη» είπε χαρακτηριστικά.