Για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τη νέα – τρίτη κατά σειρά – μείωση των επικουρικών συντάξεων, που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2012 μίλησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης στην πρωινή εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα Mega».

Όπως εξήγησε «Έχουμε δεσμευθεί να μειώσουμε τις επικουρικές συντάξεις» τονίζοντας παράλληλα ότι με την ενοποίηση των ταμείων η μείωση αυτή είναι μικρότερη.

Η μεσοσταθμική μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 15% και έως το 25%
με παράλληλη ενοποίηση ταμείων είναι η πρόταση του υπουργείου Εργασίας.

Υπογράμμισε ότι μέσα στο 2011 έπρεπε να έχουν γίνει περικοπές στις επικουρικές συντάξεις -κάτι που προβλέπει και το μνημόνιο- και ότι το νομοσχέδιο κατ’ εντολή και του πρωθυπουργού πρέπει να κατατεθεί μέσα στον Ιανουάριο. Η παράταση δόθηκε από την τρόικα λόγω της προοπτικής αναδιάρθρωσης των επικουρικών ταμείων.

Σχετικά με τις κύριες συντάξεις, ο κ. Κουτρουμάνης σημείωσε ότι δεν τίθεται θέμα μείωσής τους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το επίπεδό τους βρίσκεται σε συνάρτηση με τα έσοδα των ταμείων τα οποία είναι μειωμένα και λόγω της ύφεσης.

Αναφορικά με την θητεία της κυβέρνησης, τόνισε ότι εξ αρχής είχε πει ότι πρέπει να είναι εξάμηνη ενώ ζήτησε την στήριξη όλων γιατί το φορτίο της είναι «το βαρύτερο».

Τέλος απαντώντας στην κριτική που δέχεται από τη Ν.Δ. είπε: «Εάν
μου πει η Ν.Δ. ότι υπάρχει άλλη λύση για τα επικουρικά ταμεία θα τη
συζητήσουμε».