Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει, με ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Συμπαράταξη για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων. Σύμφωνα με αυτήν «η κυβέρνηση, ένα μήνα πριν την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου τορπιλίζει την προσπάθεια για την εγγραφή των παιδιών των προσφύγων στα κανονικά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Θεσπίζει μία πρόδηλα παράνομη διάταξη για προϋποθέσεις και διαδικασίες που δεν προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία. Τροποποιεί, χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση, τις διαδικασίες εγγραφής των παιδιών που δεν μπορούν να προσκομίσουν πλήρη δικαιολογητικά κατά την εγγραφή τους στα ελληνικά σχολεία. Ζητά από τους πρόσφυγες το αδιανόητο. Να φέρουν πιστοποιητικά από εμπόλεμες περιοχές».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατηγορεί τη «δήθεν προοδευτική κυβέρνηση», όπως τη χαρακτηρίζει, σημειώνοντας ότι «καταργεί στην πράξη το απόλυτο δικαίωμα πρόσβασης στην υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών, ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς, αφαιρεί δικαιώματα και διευκολύνσεις που έχουν αποδοθεί μέσω της μεταναστευτικής νομοθεσίας από το 2001 (νόμοι 2190/2001, 3386/2005 και 4251/2004) και θέτει υπό αίρεση το δικαίωμα φοίτησης ανήλικων παιδιών στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση. Ντροπή και κατάντια».

Επίσης, τονίζει ότι «το περσινό αποτυχημένο πείραμα των “ψευδοσχολείων γκέτο” για παιδιά προσφύγων και η τωρινή νομοθετική παρέμβαση του υπουργού Γαβρόγλου προφανώς έχουν την έγκριση του πρωθυπουργού» και προσθέτει: «Πλέον, δεν γνωρίζουμε ποιος από τους ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο συντηρητικός».