Ανοικτά, το αργότερο από τον επόμενο μήνα, θα είναι τα καταστήματα και τις Κυριακές, καθώς κυβέρνηση και θεσμοί κατέληξαν σε συμφωνία.

Όπως δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, στη διάρκεια των εγκαινίων του πρώτου Γραφείου Ενημέρωσης Υπερχρεωμένων Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ) στην Αθήνα, τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά περίπου 30 Κυριακές τον χρόνο.

«Η συμφωνία στο Staff Level Agreement έχει ολοκληρωθεί και αυτό μας δίνει τώρα τη δυνατότητα να προχωρήσουμε με τη διαδικασία της ελάφρυνσης του χρέους. Η διαδικασία θα αρχίσει μέσω του Eurogroup αυτόν τον μήνα», τόνισε αρχικά.

Σε ερώτηση για το εάν είναι ικανοποιημένος από τη συμφωνία, απάντησε: «Είναι μερικά που είναι αρκετά καλά και άλλα που δεν είναι. Όπως είπε και ο υπουργός οικονομικών, μερικοί θα έχουν μειώσεις και μερικοί αυξήσεις. Υπάρχουν μέτρα και αντίμετρα που πρέπει να εφαρμοστούν το 2019. Όπως ξέρετε, το 2017 και το 2018 δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό μέτρο».

Για το άνοιγμα των Κυριακών, τόνισε: «Υπάρχει μια συμφωνία, που μερικές Κυριακές θα ανοίξουν. Σε τουριστικά μέρη, κυρίως στον δήμο Αθηναίων, στην παραλία από τον Πειραιά μέχρι το κείμενο, σε μια ορισμένη περιοχή του Πειραιά, όπως το ίδιο και τη Θεσσαλονίκη και γύρω από το αεροδρόμιο το Βενιζέλος. Είναι κάτι που διαφωνήσαμε, αλλά γίνεται στις περισσότερες χώρες, αν όχι στις περισσότερες της Ευρώπης, και στην Αμερική και στον περισσότερο κόσμο. Μπορούμε να το δούμε και αυτό σαν εκσυγχρονισμό».

Σχετικά με το πότε θα έρθει η ψήφιση των μέτρων στη Βουλή, είπε: «Φαντάζομαι μέχρι τις 15 του μηνός».

Τέλος, σε ερώτηση εάν θα αποτελέσουν αναπτυξιακό μοχλό για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας τα μέτρα, σημείωσε: «Βεβαίως. Ανοίγει πλέον η διαδικασία για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση».