Ο Προέδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης επ’ ευκαιρίας της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Ευχόμαστε στο νέο Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνησή του καλή επιτυχία στο έργο τους. Αντιλαμβανόμαστε ως έργο της νέας Κυβέρνησης την διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης της χώρας με τους διεθνείς πιστωτές της στα πλαίσια της συμφωνίας της 26ης, 27ης Οκτωβρίου 2011.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η παρούσα μεταβατική κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει τη νέα δανειακή σύμβαση παρά μόνον να την διαπραγματευτεί και να την υπογράψει. Υλοποίηση της σύμβασης αυτής σημαίνει εφαρμογή των όρων της που δεν μπορεί να γίνει από Κυβέρνηση μεταβατική παρά μόνο από Κυβέρνηση που θα εκλέξει ο Ελληνικός λαός κατά τις επόμενες γενικές βουλευτικές εκλογές.

Τότε και μόνον τότε η Κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές τις εκλογές θα πρέπει να αναλάβει και την πολιτική ευθύνη εφαρμογής των όρων της δανειακής σύμβασης.

Σε σχέση με τους επιμέρους όρους της νέας δανειακής σύμβασης ευχόμαστε η παρούσα μεταβατική κυβέρνηση να επιτύχει τον ισόρροπο συνδυασμό όρων δημοσιονομικής εξισορρόπησης και όρων ανάπτυξης. Σε καμιά περίπτωση οι όροι αυτοί δεν θα πρέπει να επιβάλλουν νέα δυσβάσταχτα μέτρα στους πολίτες αυτής της χώρας που ήδη έχουν υποστεί συνεχείς και πολλαπλές οικονομικές θυσίες για την έξοδο της από την παρούσα οικονομική κρίση.

Είναι επίσης ανάγκη να θυμίσουμε ότι η εξασφάλιση της έκτης δόσης δεν αποτελεί παρά μία ασπιρίνη μικρής χρονικής εμβέλειας, πράγμα που σημαίνει ότι μετά την παρέλευση της επίδρασης της, μαθηματικά θα επανέλθουμε στα τραγικά οικονομικά αδιέξοδα στα οποία ήδη εδώ και λίγο καιρό βρισκόμαστε.

Είναι συνεπώς ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας να εξασφαλίσει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν ακώλυτα και μαζί με αυτές οι αποκρατικοποιήσεις και όλες εκείνες οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις που σκοπό έχουν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας και να ξαναβάλουν σε λειτουργία τους μηχανισμούς της ανάπτυξης.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι η σχεδίαση και υλοποίηση όλων αυτών των μεταρρυθμίσεων, από μόνες τους, δεν είναι επαρκείς εάν δεν εξασφαλιστεί και η ουσιαστική εφαρμογή τους, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο σε μια εποχή όπου ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε στάδιο αποσύνθεσης και όπου απαιτείται η ανασύνταξη και η επανενεργοποίησή του. Αποτελεί κι αυτό μεγάλη ευθύνη αλλά και πρόκληση της πολιτικής ηγεσίας που θα προκύψει από τις γενικές βουλευτικές εκλογές.

Είμαστε λοιπόν στην αρχή μιας νέας επώδυνης πορείας που χρειάζεται συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας αλλά και ειλικρινή επικοινωνία τους με τον Ελληνικό λαό ώστε να γίνει κατανοητός ο σχεδιασμός της νέας πορείας και των αναγκών που τον επιβάλλουν αλλά και για να εξασφαλιστεί η απόλυτη κοινωνική συνοχή και ενότητα στους δύσκολους αυτούς καιρούς που διανύουμε».