Η δημιουργία μικρού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος παραμένει μακρινό όνειρο για τα ελληνικά δεδομένα. Και το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι πολυπληθές και, μάλιστα, έχει 6 περισσότερα μέλη από το προηγούμενο.

Συνολικά, η νέα κυβέρνηση αποτελείται από 49 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου που θα ανακοινωθεί σύντομα, ενώ τη μεγάλη πλειονότητα αποτελούν τα μέλη του απερχόμενου υπουργικού Συμβουλίου.

Σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, στη νέα συμμετέχουν επτά περισσότερα μέλη, ενώ συνολικά οι νέοι υπουργοί είναι δώδεκα, εκ των οποίων οι εννέα, όπως άλλωστε και ο νέος πρωθυπουργός, ορκίζονται για πρώτη φορά.

Νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι οι υπουργοί Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, Υποδομών Μάκης Βορίδης και Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεωργίου και Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, οι υφυπουργοί Οικονομικών Ιωάννης Μουρμούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριος Ροντούλης και Πολιτισμού Πέτρος Αλιβιζάτος.

Μετατέθηκαν, εξάλλου, σε αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά και σε αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας ο μέχρι τώρα υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης.

Από τους μετέχοντες στο προηγούμενο σχήμα στη νέα κυβέρνηση δεν συμπεριελήφθησαν έξι πρόσωπα: οι υπουργοί Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, καθώς και οι υφυπουργοί Υγείας Χρήστος Αηδόνης και στον πρωθυπουργό Άγγελος Τόλκας.

Επιπλέον, απομακρύνθηκαν 4 στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης (Καστανίδης, Λαμπρινίδης, Μπεγλίθτης και Αηδόνης), ενώ μετακινήθηκαν ο Γιάννης Ραγκούσης και η Φώφη Γεννηματά.

Η κυβέρνηση έχει 2 αντιπροέδρους,

17 υπουργούς,

9 αναπληρωτές υπουργούς και

21 υφυπουργούς.

Σε ό,τι αφορά τους συσχετισμούς δυνάμεων:

37 προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ,

6 από τη Νέα Δημοκρατία,

4 από το ΛΑΟΣ,

ενώ ο κύριος Σταυρόπουλος αποτελεί προσωπική επιλογή του Λουκά Παπαδήμου.