Εθνική συνεννόηση ως στρατηγική επιλογή για την έξοδο από την κρίση, με τη διαμόρφωση όρων εθνικής ομοψυχίας, ζήτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου γιατί, όπως είπε «η κρίση είναι βαθιά και ο χειμώνας της χώρας θα είναι μακρύς και βαρύς».

«Σφάλαμε αλλά δεν προδώσαμε. Υπερεκτιμήσαμε τις δυνάμεις μας, δεν αποδειχθήκαμε φρόνιμοι και συνετοί. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για όσα άστοχα πράξαμε αλλά δεν έχουμε το δικαίωμα να παραιτηθούμε», είπε ο κ. Παπαϊωάννου, εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση ότι «η ιστορική κρίση θα δικαιώσει τον Γιώργο Παπανδρέου για τις προσπάθειες που έκανε να κρατήσει ζωντανή τη χώρα».

«Οφείλω ευγνωμοσύνη στον Πρωθυπουργό για την αδιάκοπη προσπάθεια του να αναστηλώσει το κύρος της χώρας. Η όποια επιτυχία του μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκε με ελάχιστη υποστήριξη», είπε ακόμη ο κ. Παπανδρέου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απευθύνθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ και τον κάλεσε να μην αντιμετωπίζει την εθνική συνεννόηση ως μία κίνηση τακτικής γιατί αν εκλεγεί αύριο το κόμμα του κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί ερείπια.

Προειδοποίησε ακόμη ότι «δεν είναι ώρα για εκλογές. Είναι η ώρα για την ολοκλήρωση των διεθνών και εσωτερικών υποχρεώσεων της χώρας. Δεν είναι ώρα για παρατεταμένη προεκλογική περίοδο».

Πρέπει να πάρουμε και υλοποιήσουμε δύσκολες και σοβαρές αποφάσεις και για αυτά χρειάζονται τέσσερις έως πέντε μήνες, διαφορετικά χρεοκοπήσαμε, είπε ο κ. Παπαϊωάννου και ξεκαθάρισε ότι «αποκρούει κάθε πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης που θα είναι αμιγώς των τεχνοκρατών».

Απευθύνθηκε μάλιστα στη ΝΔ που έχει θέσει όρο για τη συμμετοχή των τεχνοκρατών, σημειώνοντας ότι «δεν αποδέχεται ούτε ως ουσία ούτε ως σημειολογία ότι ήρθε το τέλος της πολιτικής γιατί οι πολιτικοί λογοδοτούν στο λαό, ενώ οι άλλοι εκπροσωπούν συμφέροντα».