Εξηγήσεις για την υπόθεση του Αφγανού δίνουν τα αρμόδια υπουργεία

Κοινή ανακοίνωση για το θέμα από Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
22:41
15/12/2016
Εξηγήσεις για την υπόθεση του Αφγανού δίνουν τα αρμόδια υπουργεία
5
loading

Η θύελλα αντιδράσεων από την αποκάλυψη πως ο φερόμενος ως βιαστής και δολοφόνος της 19χρονης φοιτήτριας Μαρίας Λαντενμπέργκερ στο Φράινμπουργκ της Γερμανίας είναι το ίδιο πρόσωπο που καταδικάστηκε στην Ελλάδα για απόπειρα ανθρωποκτονίας 20χρονης και βρέθηκε εκτός φυλακής μετά από 1,5 χρόνο υποχρέωσαν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση στην οποία εξηγούν αναλυτικά όλες τις ενέργειες των αρμόδιων ελληνικών αρχών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση

«Από τις γερμανικές Αρχές -μέσω του δικτύου αστυνομικής συνεργασίας- απεστάλησαν στις 14 Δεκεμβρίου 2016 στην Ελληνική Αστυνομία δακτυλικά αποτυπώματα αλλοδαπού, που φέρεται ως δράστης υπόθεσης βιασμού και δολοφονίας φοιτήτριας στη Γερμανία.

Όπως προέκυψε ο συγκεκριμένος αλλοδαπός υπήκοος:

Είχε υποβάλλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος τον Ιανουάριο του 2013.

Δακτυλοσκοπήθηκε και τα στοιχεία του συμπεριλαμβανομένων των δακτυλικών του αποτυπωμάτων καταχωρήθηκαν στην κοινή ευρωπαϊκή βάση δεδομένων (Eurodac), όπου έκτοτε παραμένουν διαθέσιμα σε όλες τις υπηρεσίες των κρατών-μελών.

Το αίτημα ασύλου που είχε υποβάλλει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2013 είχε απορριφθεί. Σημειώνεται ότι για οποιοδήποτε νέο αίτημα σε άλλη χώρα κινούνται οι προβλεπόμενες ευρωπαϊκές διαδικασίες από την χώρα που δέχεται το νέο αίτημα ασύλου.

Επιπλέον, ο συγκεκριμένος αλλοδαπός:

Συνελήφθη το 2013 ως ανήλικος, δικάστηκε από δικαστήριο ανηλίκων και κρατήθηκε σε φυλακή Ανηλίκων για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία. Τιμωρήθηκε με 10 χρόνια κάθειρξης ενώ εκκρεμούσε η εκδίκαση της έφεσής του.

Παρακολούθησε το σχολείο της φυλακής και δεν υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα. Είχε ευεργετικό υπολογισμό ποινής καθώς συμπλή­ρωσε 581 ημέρες εργασίας.

Εξέτισε τα 2/5 της ποινής του και αποφυλακίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 2015, με εισαγγελική διάταξη, υπό τον όρο της εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα κάθε μήνα. Δεν τήρησε τον όρο και η αποφυλάκιση ανακλήθηκε».

Αναφερόμενοι δε στον επίμαχο νόμο που άναψε το «πράσινο φως» για την αποφυλάκιση του νεαρού με όρους τονίζουν ότι

«Η υφ’ όρον απόλυση είναι πάγιος θεσμός του ποινικού δικαίου στην Ευρώπη και προβλέπει την πρόωρη αποφυλάκιση για τους καταδίκους με πρόσκαιρη κάθειρξη, δηλαδή με τα 3/5. Η διάταξη για την απόλυση των κρατουμένων με τα 2/5 του ν. 4322/2015, σε περίπτωση κάθειρξης έως 10 χρόνια, ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια, με κάποιες εξαιρέσεις. Ωστόσο και χωρίς αυτές τις διατάξεις ο κρατούμενος θα αποφυλακιζόταν λίγους μήνες αργότερα» . Και η ανακοίνωση καταλήγει

«Σ’ όλη την Ευρώπη ο εγκλεισμός των ανηλίκων χρησιμοποιείται ως έσχατο μέσο και στην αντιμετώπισή τους επικρατεί η επιείκεια αντί της αυστηρότητας».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Ο Πολίτης

  Ο Παρασκευόπουλος έβγαλε όλους τους δολοφόνους έξω. Τι σκοπό είχε άραγε?

 2. avatar AX BAX!

  ερασιτέχνες σε όλα τους.-

 3. avatar Serapis

  Τον λαμπρου ρωτήστε που εβαλε τον παρασκευόπουλο να \"φτιάξει\" τους νόμους που ψήφισαν οι αχρηστεροί μισθοφόροι συντροφοφασίστες.

 4. avatar κουζουλός

  έτσι δουλεύει το ΔΗΜΟΣΙΟ. αφήνει τους δολοφονους ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ. αξίζει τόσα δις , αυτό το υδροκέφαλο ΤΕΡΑΣ;;;;;;;;;;0χι άλλο ΚΡΑΤΙΣΜΟ, Οχι άλλο ΔΗΜΟΣΙΟ . ΟΧΙ ΑΛΛΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΎΣ κύριε τσίπρα........

 5. avatar Χρηστος.

  Μπραβο τοτε αφου νομιζετε οτι κανατε καλα τη δουλεια σας.,.....
  Για το ποσο αδικα πηγε η κοπελα η οτι μπορουσε να ειχε σωθει ουτε κουβεντα.
  Μεχρι την επομενη...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει