Να αντιμετωπίσουν πιο γενναιόδωρα την υπερχρεωμένη Ελλάδα, προέτρεψε την Ευρώπη  ο αποχωρών πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα: «Η στρατηγική δεν μπορεί να είναι απλώς κάντε λιτότητα», είπε ο Ομπάμα στην Αθήνα. «Η χώρα πρέπει να αναπνεύσει για να μπορέσει να σταθεί η ελληνική οικονομία στα πόδια της με βιώσιμο τρόπο», τόνισε περαιτέρω ο Μπάρακ Ομπάμα. Εν τούτοις, η Γερμανία απορρίπτει αυτήν την στιγμή την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σημειώνει η γερμανική ηλεκτρονική έκδοση του πρακτορείου Reuters.

Παράλληλα, ο Ομπάμα υποσχέθηκε υποστήριξη στην Ελλάδα: «Θέλουμε σε αυτή τη διαδικασία να βρισκόμαστε στο πλευρό του ελληνικού λαού», είπε κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο. Η χώρα πέρασε δραματικά χρόνια, κατά τον Αμερικανό Πρόεδρο, και γι΄ αυτό οι ΗΠΑ χαίρονται που βλέπουν ότι υπάρχει πρόοδος.

Ο Ομπάμα προέτρεψε επίσης τις χώρες της Ευρώπης να δείξουν αλληλεγγύη και στο προσφυγικό: «Είναι σημαντικό να μην φέρει το βάρος αυτής της πρόκλησης μόνη της μια χώρα», δεδομένου ότι στην Ελλάδα βρίσκονται 60.000 πρόσφυγες μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, όπως σημειώνει το γερμανικό Reuters.

Παράλληλα, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας του Βερολίνου Tagesspiegel, σε δικό της δημοσίευμα αναφέρει πως: κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επαναβεβαίωσε ακόμα μια φορά τους αμερικανικούς δεσμούς με την Ελλάδα και την Ευρώπη. «Πιστεύουμε ότι μια ισχυρή, ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη είναι κάτι θετικό όχι μόνο για την ίδια την Ευρώπη, αλλά και για τον κόσμο και τις ΗΠΑ», είπε ο Ομπάμα κατά την επίσκεψη του στο Ελληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο στην Αθήνα και η χώρα του θα βρίσκεται στο πλευρό και στο μέλλον κατά την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης, γράφει.

Η Ελλάδα έχει κάνει προόδους, είπε ο Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: «Η ελπίδα μου είναι ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτές τις προόδους, οι μεταρρυθμίσεις δεν ήταν εύκολες για τον ελληνικό λαό , ήταν όμως αναγκαίες. Στη συνέχεια του ταξιδιού μου θα τονίσω ότι η αυστηρή λιτότητα από μόνη της δεν φέρνει την ευημερία. Η ελάφρυνση του χρέους καθώς επίσης και άλλες στρατηγικές είναι αναγκαίες ώστε η Ελλάδα να βοηθηθεί σε αυτήν την μεταβατική φάση», είπε ο Ομπάμα.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον Τσίπρα βρίσκονται η ελάφρυνση του χρέους και το προσφυγικό, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και η κατάσταση στην αποσταθεροποιημένη Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα είναι για τις ΗΠΑ ένας σημαντικός εταίρος της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, όπως τόνισε ο Ομπάμα στον Έλληνα Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο.