«Ο λαός μας ξέρει και να υπομένει και να δίνει μάχες. Και ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι μπορεί και να δίνει μάχες και να τις κερδίζει. Με την αισιοδοξία της βούλησης καταφέραμε να αλλάξουμε το πολιτικό τοπίο στο εσωτερικό της χώρας. Να βάλουμε στο περιθώριο την παλιά πολιτική φρουρά που τώρα δίνει μάχη οπισθοφυλακής» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της ομιλίας του στην έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Και τι δεν δοκίμασαν στο κρίσιμο εξάμηνο της πρώτης περιόδου μας. Αντιμετωπίσαμε έναν πόλεμο φθοράς και μια χρηματοπιστωτική ασφυξία που στόχος της ήταν να υποταχθούμε. Βρήκαμε απέναντι μας όχι μόνο τους θεσμούς και την άτεγκτη στάση της Γερμανικής πλευράς αλλά και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ, τα παραδομένα συνδικάτα που δεν υπερασπίστηκαν την ίδια τους την τάξη. Είχαμε όμως μαζί μας τον ελληνικό λαό» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ακόμα και μπροστά στον εκβιασμό με τα capital controls δεν λυγίσαμε. Το δημοψήφισμα θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις σημαντικότερες μάχες του λαού μας. Δεν δειλιάσαμε να φτάσουμε ακόμα και στα άκρα. Πήγαμε μέχρι εκεί που καμιά κυβέρνηση δεν θα επέλεγε να πάει. Και πήγαμε μέχρι εκεί γιατί το μοναδικό πράγμα που είχαμε στο μυαλό μας ήταν να τιμήσουμε την εντολή του λαού. Δεν μπορέσαμε, όμως, να πάμε πιο πέρα γιατί από εκεί και πέρα δεν θα ήταν για εμάς το κόστος αλλά για τον ελληνικό λαό. Πήραμε μια δύσκολη απόφαση».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε και στην «περιπέτεια» του Grexit στρέφοντας τα πυρά του κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. «Η έξοδος από το ευρώ δεν ήταν και δεν είναι μια προοδευτική λύση. Ειδικά μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας θα σήμαινε και την απώλεια των καταθέσεων των λαϊκών στρωμάτων. Με αυτό βρεθήκαμε αντιμέτωποι. Αυτή η επιλογή ήταν η επιλογή μιας μικρής μειοψηφίας μέσα στο κόμμα μας που λειτουργούσε σαν κόμμα. Δεν ήταν ούτε αριστερό, ούτε ριζοσπαστικό, ούτε προοδευτικό. Αποδείχθηκε πως αυτό ήταν το σχέδιο του Σόιμπλε» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Κι όμως μέσα από αυτή την επίπονη απόφαση καταφέραμε και κερδίσαμε πράγματα σε σχέση με τα όσα είχα υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά. Δεν καταφέραμε να σπάσουμε τη λιτότητα. Δεν προσποιηθήκαμε ποτέ για τις αποφάσεις μας. Σήμερα, όμως, η Ευρώπη αρχίζει πλέον και συνειδητοποιεί πως το πρόβλημά της δεν είναι η ριζοσπαστική αριστερά και οι λύσεις που προτείνει αλλά η άνοδος της ακροδεξιάς που επιθυμεί να διαλύσει την Ένωση».