Άρχισε ο δεύτερος γύρος της τηλεδιάσκεψης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους επικεφαλής της τρόικας, στο πλαίσιο της έγκρισης της 6ης δόσης του δανείου.

Από το πρωί, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας συνέλεξαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα στοιχεία που ζητήθηκαν από τη χθεσινή συζήτηση, και θεωρείται πιθανόν, οι δύο πλευρές να οριστικοποιήσουν τα μέτρα που θα διασφαλίσουν τον στόχο του ελλείμματος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, με σκοπό την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και την εκπόνηση της σχετικής αναφοράς προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η τρόικα ζητεί τα μέτρα να αφορούν κατά το 1/3 στα έσοδα και κατά τα 2/3 στις δαπάνες.

Για το σκέλος των εσόδων, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων, τόσο ή νέα μείωση του αφορολόγητου, όσο και η άμεση εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Στο σκέλος των δαπανών, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ταχύτερη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο (με μειώσεις μισθών), η επέκταση της εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα, η περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων, το κλείσιμο οργανισμών του Δημοσίου, ο περιορισμός- έως μηδενισμού- των επιδομάτων, κ.λπ.