«Το θετικό που βγαίνει από τη συζήτηση γύρω από το Brexit, είναι ότι έχει ξεκινήσει κίνημα πολιτών υπέρ της Ευρώπης», σχολίασε σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι την τελευταία δεκαετία η Ευρώπη δεν έχει ανταποκριθεί ούτε στο όραμα των αξίων της, ούτε έχει αξιοποιήσει την ισχύ της, κάτι που συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι και στη δική μας περίπτωση αλλά και στο μεταναστευτικό η Ευρώπη δεν κινήθηκε συλλογικά, αλλά έψαχνε αρχικά εθνικές λύσεις και αργότερα προχώρησε σε συλλογικές κινήσεις.

Αν αυτό το κίνημα υπέρ της Ευρώπης, είπε, ενισχυθεί και οι προοδευτικές δυνάμεις δώσουν χώρο, αυτό μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στην Ε.Ε. και τις ηγεσίες της.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «κανένα δημοψήφισμα δεν είναι πανάκεια, αλλά πρέπει να αξιοποιείται», ενώ σημείωσε ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον «πήρε την απόφαση για στενά πολιτικούς λόγους, απέναντι σε μία συντηρητική και ευρωσκεπτικιστική δεξιά για να τους τη “φέρει” αντί να αναλάβει ο ίδιος τις ευθύνες του».

Σχετικά με το δημοψήφισμα που είχε προτείνει ο ίδιος το 2011, εκτίμησε ότι θα το είχε κατά πάσα πιθανότητα κερδίσει και θα είχε επικρατήσει το «ΝΑΙ» υπέρ ενός προγράμματος προσαρμογής που θα εγγυούταν και την πορεία μας στο ευρώ, θα είχε αισθανθεί ο Έλληνας ότι είναι δικό του πρόγραμμα και θα είχαν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις.