Μουδιασμένο ήταν το κλίμα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, μετά τις σαρωτικές αλλαγές που εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις σχηματίστηκαν τα πρώτα πηγαδάκια στους διαδρόμους της Βουλής και η συζήτηση άναψε, με τους τόνους σε κάποιες περιπτώσεις να ανεβαίνουν.

«Άλλα λέγαμε και άλλα λέμε τώρα» τόνιζαν με νόημα κάποιοι με τον προβληματισμό να είναι έντονα ζωγραφισμένος στα πρόσωπα τους, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούσαν εκ των προτέρων ότι «κάποια από αυτά που εξαγγέλθηκαν είναι σχεδόν απίθανο να υλοποιηθούν, στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί».

Οι ανακοινώσεις του κ. Βενιζέλου σχετικά με τη διεύρυνση της εργασιακής εφεδρείας και η απόσυρση της προσωπικής διαφοράς στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων είναι αυτές που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία στους κόλπους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

«Ολική ανατροπή»

Βουλευτής που κατά καιρούς έχει ασκήσει αιχμηρή κριτική σε κυβερνητικές νομοθετικές ρυθμίσεις τόνιζε με νόημα «μέχρι τώρα μιλούσαμε μόνο για εργασιακή εφεδρεία στις ΔΕΚΟ, τώρα πως θα ισχύσει για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μιλάμε για πολύ κόσμο» και έσπευδε να επισημάνει ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι πολύ σφιχτά για τόσο σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

«Πολιτικό ζητούμενο είναι γιατί καλούμαστε τώρα να αλλάξουμε αποφάσεις που είχαμε πάρει υποτίθεται με τις επιταγές της τρόικας» επεσήμανε στο ίδιο πηγαδάκι συνάδελφος του και εξέφραζε ανοιχτά τον φόβο του για το πώς θα ισχύσει η εργασιακή εφεδρεία, χωρίς να γίνουν απολύσεις.

«Αν δεν αποφύγουμε τις απολύσεις, τότε θα πάμε ευθέως κόντρα στη συνείδηση του ΠΑΣΟΚ» σχολίαζε και χαρακτήριζε τις εξαγγελίες Βενιζέλου «ολική ανατροπή». Μαζί του συμφώνησαν αρκετοί ακόμα πράσινοι βουλευτές οι οποίοι τόνιζαν «οι θέσεις μας είναι πια ξεκάθαρες, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, αλλά πρέπει να προσέξουμε πολύ και να δώσουμε έμφαση στον εξορθολογιστικό χαρακτήρα των αποφάσεων μας».

Πρώην υπουργός πάντως στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του ενιαίου μισθολογίου επισημαίνοντας ότι «πρέπει να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις προκειμένου να μην προσκρούσουμε σε νομικούς σκοπέλους και να είμαστε αποτελεσματικοί».

«Μπροστά μας τα δύσκολα»

Οι ανακοινώσεις του κ. Βενιζέλου σχολιάστηκαν και από υπουργούς αμέσως μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου, αργά χθες το βράδυ. Οι περισσότεροι έκαναν λόγο για «ξεκάθαρες κουβέντες χωρίς αμφισημίες» και «απαιτούμενα μέτρα», ενώ κάποιοι τόνιζαν με νόημα ότι «τώρα έχουμε μπροστά μας, τα πολύ δύσκολα». Τα σιβυλλικά χαμόγελα, ωστόσο, μερικών κορυφαίων υπουργών, έλεγαν πολύ περισσότερα.

Πηγή: 24h.gr