«Εμπρηστικές πρωτοβουλίες και δηλώσεις που αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν κλίμα αναστάτωσης και αβεβαιότητας, προφανώς δεν βοηθούν κανέναν, ούτε βεβαίως το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ευστράτιος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις απαράδεκτες απόψεις που διατυπώθηκαν για την κατάσταση στη Θράκη σε συνέδριο που οργανώθηκε στη Σαμψούντα.

Την είδηση για το εν λόγω συνέδριο της Σαμψούντας έδωσαν, με ανάρτηση στην ηλεκτρονική τους μόνο έκδοση, οι τουρκικές εφημερίδες «Χουριέτ» και «Μιλιέτ» αναφέροντας τις δηλώσεις του ψευτομουφτή Αχμέτ Μέτε ο οποίος επέκρινε τις πολιτικές ενσωμάτωσης της Ελλάδας, λέγοντας ότι είναι πολιτικές «διαίρει και βασίλευε» και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «οι μουσουλμάνοι της Θράκης υποφέρουν εδώ και εκατό χρόνια».

Ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι «η μουσουλμανική μειονότητα που διαβιεί στη Θράκη, απολαμβάνει πλήρως όλα τα δικαιώματά της και αναπτύσσεται απρόσκοπτα», καθώς «η Ελλάδα ακολουθεί πολιτική ισοπολιτείας και ισονομίας για όλους τους Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος, εξασφαλίζοντάς τους ευημερία, αξιοπρέπεια και σεβασμό όλων των δικαιωμάτων τους». Επισήμανε δε ότι «η ελληνική κυβέρνηση, με σεβασμό στις επιμέρους ιδιαιτερότητες των μουσουλμάνων πολιτών της, προβαίνει σε στοχευμένες δράσεις, ώστε να είναι όλοι σε θέση να επωφελούνται των ευκαιριών που προσφέρει η Ελληνική Δημοκρατία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».