Συνεχίζεται και σήμερα η μάχη των χαρακωμάτων ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για την υπόθεση του Βατοπεδίου.
Πριν από λίγο ο Μανώλης Μπεντενιώτης, πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής που έχει ήδη ολοκληρώσει τις εργασίες της, απάντησε στις χθεσινές αιτιάσεις της ΝΔ -δια στόματος Ευριπίδη Στυλιανίδη- περί «σκευωρίας» του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, στην κατηγορία ότι το ΠΑΣΟΚ σκοπίμως απέκρυψε πως για την εκτίμηση της αξίας των εκτάσεων υπήρχαν 4 πορίσματα κι όχι μόνο ένα, ο κ. Μπεντενιώτης γνωστοποίησε ότι το σχετικό έγγραφο του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, που αναφέρει τα 4 πορίσματα, «είχε υποβληθεί στην εξεταστική και είχε διανεμηθεί σε όλους τους βουλευτές στις 5 Ιουλίου, πριν δηλαδή την ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής». Συνεπώς, κατά το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ όλοι οι βουλευτές είχαν ενημερωθεί εγκαίρως και συνεπώς η ΝΔ δεν μπορεί να μιλάει για απόκρυψη στοιχείων.

Αναφορικά με τη δεύτερη κατηγορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον κ. Μπεντενιώτη, ότι δηλαδή σε επιστολή του προς την ελεγκτική αρχή ζήτησε να ενημερωθεί για «το ύψος της ζημίας του δημοσίου», προκαταλαμβάνοντας έτσι την αρχή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απαντά ότι «η ζημία του Δημοσίου είναι δεδομένη για πολλούς λόγους, όπως πχ επειδή μιλάμε για ανταλλαγή λίμνης, που είναι κάτι το κοινόχρηστο και άρα ανεπίδεκτο ανταλλαγής».

Την ώρα που ο Μ. Μπεντενιώτης «αδειάζει» τον Στυλιανίδη εκείνος επιμένει
για σκευωρία. Συγκεκριμένα, στον Άρειο Πάγο προσήλθαν το πρωί ο
βουλευτής της ΝΔ, Ευ. Στυλιανίδης, και ο γραμματέας της ΚΕ, Αν.
Λυκουρέντζος. Τα δύο στελέχη του κόμματος κατέθεσαν στον πρόεδρο και τον
εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τέσσερα πορίσματα, που έχει στη διάθεσή της
η ΝΔ, σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και τα οποία όπως είπε ο γραμμάτεας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδεικνύουν ότι δεν υπήρξε ζημιά για το Δημόσιο στις… ιερές ανταλλαγές.

Κατάγγειλε μάλιστα πολιτική σκευωρία από το ΠΑΣΟΚ σε βάρος του κόμματος του.Το ερώτημα είναι βέβαια γιατί η ΝΔ, αφού δεν υπήρξε ζημία και σκάνδαλο, συνέστησε εξεταστική, μετείχε σε μία άλλη και αφόρησε στελέχη της διά στόματος Α.Σαμαρά.

Ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε: «Στηρίζουμε την Ελληνική Δικαιοσύνη και αυτό
εκφράζουμε με τη σημερινή μας συνεισφορά, με την κατάθεση εγγράφου του
ΣΟΕ της 1ης Ιουλίου 2010. Αναφερόμαστε στην ύπαρξη 4 διαφορετικών
πορισμάτων, 2 Ελληνικών και 2 διεθνών, τα οποία, ουσιαστικά,
ταυτίζονται, όσον αφορά την εκτίμηση των ανταλλαξίμων ακινήτων, και
αποδεικνύουν ότι δεν υπήρχε ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου. Καταγγέλλουμε την πολιτική σκευωρία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μεθόδευσε τη
σπίλωση της Νέας Δημοκρατίας και στηρίχθηκε στην απόκρυψη σημαντικών και
αδιάσειστων στοιχείων».

Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι η εμπιστοσύνη του κόμματός του στην ελληνική Δικαιοσύνη είναι δεδομένη και για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά της, χρειάζεται και πληρότητα και ορθότητα στοιχείων. «Αυτά τα στοιχεία σήμερα εμείς καταθέσαμε για να τη διευκολύνουμε στο έργο της. Αναφέρομαι στην ύπαρξη τεσσάρων διαφορετικών πορισμάτων, δύο ελληνικών και δύο διεθνών, τα οποία ουσιαστικά ταυτίζονται, όσον αφορά την εκτίμηση των ανταλλάξιμων ακινήτων, και αποδεικνύουν ότι δεν υπήρχε ζημιά του ελληνικού δημοσίου. Το περίεργο είναι, γιατί το ΠΑΣΟΚ τα απέκρυψε», συμπλήρωσε.

Τα εύλογα ερωτήματα, τα οποία γεννιούνται, αναμένουμε να απαντηθούν.

Με ενδιαφέρον πάντως, αναμένονται πλέον οι καταθέσεις των πρώτων μαρτύρων στην προανακριτική, που συνεδριάζει στις 2 το μεσημέρι. Υπενθυμίζεται ότι έχουν κληθεί να καταθέσουν ο Πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών Γιάννη Μουρμούρας, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Στυλιανός Γκρόζος, ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής
Κεφαλαιαγοράς Αναστάσιος Γαβριηλίδης.