Με έκτακτα αυστηρά διαβήματα και αυστηρά μηνύματα απαντά το υπουργείο Εξωτερικών προς την Τουρκία, σε συνέχεια των απαράδεκτων προκλήσεων και υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σημειώνεται πως, μόνο σήμερα το πρωί, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πέταξε έξι φορές συνολικά πάνω από τις Οινούσες και την Παναγιά (ανατολικά των Οινουσών). Οι πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου εκτυλίχθηκαν με διαφορά 10 λεπτών από τις 08:30 έως τις 09:30 το πρωί.

Τα τουρκικά F-16 αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά κατά πάγια πρακτική.

Σχολιάζοντας σήμερα τις προκλήσεις των τελευταίων τριών ημερών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και τις πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά καταγράφουν η ολλανδική φρεγάτα και το γερμανικό πλοίο υποστηρίξεως που δρουν στην περιοχή στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ για τη διακοπή των δρόμων των διακινητών προσφύγων/μεταναστών. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως οι προκλήσεις έχουν καταγγελθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ σε στρατιωτικό επίπεδο, ενώ σε πολιτικό επίπεδο θα ζητηθεί από τους συμμάχους να παρέμβουν στη γείτονα για να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες. Διαβεβαίωσε ακόμη τον ελληνικό λαό ότι οποιαδήποτε πρόκληση είτε στον αέρα είτε στη θάλασσα απαντάται.