Τη γραμμή σύγκλισης με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες ενάντια στις ακραίες δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού επιχειρεί να ενισχύσει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στις 11:30 υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Λιγότερο από έναν μήνα μετά τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού ως παρατηρητή στις προσυνεδριακές συζητήσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις 17 Μαρτίου, ο Αλέξης Τσίπρας εντείνει την όσμωση με την ευρωπαϊκή κεντροαριστερά, επιχειρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να ενεργοποιήσει συμμαχίες τόσο για το μέτωπο της οικονομίας, όσο και για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Σε αυτό το μήκος κύματος, οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να υπογράψουν κοινή διακήρυξη για το μέλλον της Ευρώπης και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών. Το ραντεβού αυτό έρχεται στην κρισιμότερη καμπή της διαπραγμάτευσης, καθώς μέσα στις επόμενες ώρες θα κριθεί το θρίλερ για το κλείσιμο της αξιολόγησης ενόψει της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κόστα ηγείται ενός προοδευτικού συνασπισμού σοσιαλιστών, με στήριξη από το Μπλόκο της Αριστεράς και το ΚΚ Πορτογαλίας και εξελέγη με πρόγραμμα ενάντια στην πολιτική λιτότητας, με συνομιλητές του πρωθυπουργού να στηλιτεύουν την αντιδιαμετρικά αντίθετη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που «παρά το ευρωπαϊκό ρεύμα επιμένει σε συνεργασία με τις δυνάμεις της Δεξιάς».

Η πρόθεση της κυβέρνησης Κόστα να βάλει τέλος στην πολιτική της ακραίας λιτότητας, με την έγκριση προϋπολογισμού και αποφάσεις που ανακαλούν μέτρα λιτότητας των προηγούμενων ετών, προκάλεσαν αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού η τελευταία εξέφρασε αρχικά έντονες αντιρρήσεις. Τελικά, ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με την επιφύλαξη των Βρυξελλών, και η οικονομική κατάσταση της χώρας θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

Οι σχέσεις πάντως Τσίπρα – Κόστα ήδη βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, μετά και την πρωτοβουλία του Πορτογάλου πρωθυπουργού να υποδεχθεί έως και 6.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, επιπλέον αυτών που ανέλαβε να φιλοξενήσει ούτως ή άλλως στο πλαίσιο των ποσοστώσεων.