Οι προοπτικές γερμανικών επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με έμφαση τα φωτοβολταικά και την αξιοποίηση απορριμμάτων συζητήθηκαν στη συνάντηση της ηγεσίας των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος-Ενέργειας – Κλιματικής Αλλαγής με τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας Στέφαν Καπφέρερ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε εξαιρετικά γόνιμη τη συζήτηση με τον Γερμανό υφυπουργό.

Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών η ελληνική πλευρά παρουσίασε σχέδιο για τη δυνατότητα εξαγωγής από τη χώρα μας στη Γερμανία ηλεκτρικής ενέργειας. Το σχέδιο αυτό, όπως είπε ο υπουργός θα συζητηθεί τις επόμενες εβδομάδες με τους Γερμανούς εταίρους αλλά και με άλλες χώρες που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το ηλιακό δυναμικό της Ελλάδας για να καλύψουν τους στόχους και τις ανάγκες τους με ανανεώσιμες πηγές.

«Είναι μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, ένα μεγάλο πρότζεκτ από το οποίο η Ελλάδα έχει να κερδίσει πολλά, τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Έχει να κερδίσει από την εισαγωγή τεχνογνωσίας και κεφαλαίων από τη Γερμανία και την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τον ευρωπαϊκό βορρά».

Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση για εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα προς τη Γερμανία διατύπωσε πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε. Το όλο σχέδιο, ανέφεραν πηγές της ενεργειακής αγοράς, συνδέεται και με την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να διακόψει σταδιακά τη χρήση πυρηνικών μονάδων για την παραγωγή ρεύματος.