Τα μυστικά κονδύλια που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας καταργούνται, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος.

«Στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για τη δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών, σε κάθε πτυχή της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την κατάργηση κάθε θύλακα αδιαφάνειας, που αποτρέπει την αναγκαία δημοσιότητα και λογοδοσία στη διάθεση του δημόσιου χρήματος, προχωρούμε σήμερα στην άμεση κατάργηση του Κωδικού Αριθμού Εξόδων 0896 «Απόρρητες δαπάνες» των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας – Ενημέρωσης και Μέσων Ενημέρωσης και την μεταφορά όλου του ποσού στον Κρατικό Προϋπολογισμό», ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Πρόκειται για κωδικό μυστικών κονδυλίων των Γενικών Γραμματειών (μέσα από ειδική πίστωση) που λειτουργούσε με βάση το Άρθρο 10 του σχετικού Νομοθετικού Διατάγματος 744/1970 (ΦΕΚ 264/Α/10.12.1970) της Δικτατορίας.
Χρήση της πίστωσης για τα συγκεκριμένα κονδύλια γινόταν κανονικά στο παρελθόν.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος, από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου στις 4 Οκτωβρίου του 2009, σταμάτησε να γίνεται οποιαδήποτε δαπάνη του σχετικού κονδυλίου και ταυτόχρονα δεσμεύτηκε να προωθήσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του συγκεκριμένου διατάγματος για τα Μυστικά Κονδύλια.
Ο λόγος είναι ότι τέτοιου είδους πρακτικές δεν εξυπηρετούν το εθνικό και δημόσιο συμφέρον, αντίθετα απαξιώνουν την λειτουργία των Γενικών γραμματειών και δεν χωρούν σε μία σύγχρονη δημοκρατία.

Ο κ. Μόσιαλος πρόσθεσε ακόμη ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω εξοικονόμηση και αποτελεσματική αξιοποίηση των υπολοίπων πόρων των Γραμματειών, προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική μείωση των δαπανών τους.