Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των «28», προκειμένου να ενημερωθούν για την έκβαση των συνομιλιών των ευρωπαίων αξιωματούχων (Τουσκ, Γιούνκερ και του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε) με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και να υιοθετήσουν τα συμπεράσματά τους για τη συνολική στρατηγική της ΕΕ για το προσφυγικό.

Ο τoύρκος πρωθυπουργός θα συμμετάσχει αργότερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με στόχο την επικύρωση της υπό διαμόρφωσης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Στο μεταξύ, διπλωμάτης της ΕΕ, που επικαλείται το Reuters και δεν κατονομάζεται, ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είπε σε άλλους ηγέτες της ΕΕ ότι αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη μεταναστευτική κρίση.

Ο προσωπάρχης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για τη μετανάστευση θα συναφθεί σήμερα. «Θα το κάνουμε σήμερα», έγραψε στο Twitter ο Μάρτιν Σελμάιρ.

Παράλληλα, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ο τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου έκανε γνωστό ότι αποδέχεται το τελευταίο σχέδιο συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε συνομιλίες νωρίτερα σήμερα με τον Νταβούτογλου και τώρα ενημερώνει γι’ αυτές τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία πριν αυτή επισημοποιηθεί.