Ασύντακτη χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, είπε ότι γύρω στους 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες στοιβάζονται στη μεθόριο με την ΠΓΔΜ και ότι αν δεν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη στη Σύνοδο Κορυφής τότε η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Γεωργαντάς τόνισε: «Η κατάσταση είναι ασύντακτη και καταντάει εκρηκτική και αν στη Σύνοδο δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη για την εκτόνωση θα δούμε συνθήκες μετά τη Δευτέρα που νομίζω θα μας τρομάξουν όλους».

Όπως εξήγησε, ο συνωστισμός στα σύνορα οφείλεται στο γεγονός ότι δεν τηρείται κάποια σειρά προτεραιότητας στις εκροές και οι πρόσφυγες προσπαθούν να φθάσουν στην Ειδομένη για να βρίσκονται κοντά στο σημείο εξόδου, ενώ δεν υπάρχει και η δυνατότητα ελέγχου όσων κατευθύνονται προς τη συνοριακή διάβαση με την ΠΓΔΜ.

«Σε αντίθεση με τα κέντρα μετεγκατάστασης, όπου υπάρχει ένα συντεταγμένο σχέδιο, η Ειδομένη είναι η πιο ασύντακτη περιοχή», είπε ο κ. Γεωργαντάς και επισήμανε ότι η ροή προς το συνοριακό πέρασμα έπρεπε να γίνεται με τρόπο συντεταγμένο μετά την πιστοποίηση των προσφύγων.

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στο κέντρο μετεγκατάστασης Χέρσου Κιλκίς, που βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την Ειδομένη το οποίο, όπως είπε, εγκατέλειψαν οι πρόσφυγες και έφθασαν πεζή μέχρι τα σύνορα για να βρίσκονται όσο γίνεται πιο κοντά στην πύλη εξόδου από την Ελλάδα.