Δριμεία επίθεση κατά των χωρών της Ευρώπης που δεν σέβονται τις συμφωνίες για το προσφυγικό εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως δεν θα γίνει ανεκτή πλέον από την Ελλάδα η μη αναλογική ανάληψη του βάρους από όλες τις χώρες της Ευρώπης, ενώ έκανε λόγο και για «παρασυνάξεις», αναφερόμενος στην αντιθεσμική Διάσκεψη της Βιέννης.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι θα συζητήσει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών πριν την επόμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

«Είμαι δυστυχώς αναγκασμένος να ξεκινήσω την παρέμβασή μου όχι από το θέμα συζήτησης, αλλά από την προσφυγική κρίση και από την αδυναμία διαχείρισης της κρίσης από το σύνολο της ΕΕ. Μέχρι στιγμής η διαχείριση της κρίσης από την Ευρώπη είναι απογοητευτική», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας ότι «φαίνεται καθαρά ότι κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινοί μας κανόνες είτε ισχύουν για όλους, είτε δεν υπάρχουν κανόνες. Κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι συμφωνίες είτε τηρούνται από όλους, είτε δεν υπάρχουν συμφωνίες. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η Ελλάδα το καλοκαίρι βρέθηκε στο απόσπασμα στο όνομα των κοινών κανόνων και της αρχής ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».

«Σήμερα αποδεικνύεται ότι η πίεση τήρησης των κανόνων αφορά ορισμένους κι όχι όλους. Κατά την άποψή μου έχει συμβεί κάτι ακόμη χειρότερο και είναι ντροπή για τη λειτουργία της Ευρώπης: να αποφασίζουν οι ηγέτες στις Συνόδους Κορυφής κι αργότερα οι αποφάσεις να ακυρώνονται από αποφάσεις “παρασυνάξεων” που συμμετέχουν αρχηγοί αστυνομίας. Και μάλιστα κρατών όχι μόνο της ΕΕ, αλλά και κρατών μη μελών της ΕΕ που βρίσκονται στη βαλκανική διαδρομή», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη Διάσκεψη της Βιέννης και κατόπιν εξαπέλυσε επίθεση κατά της Αυστρίας:

«Είναι απαράδεκτο από μεριάς της Αυστρίας να συγκαλεί “παρασυσκέψεις” για το προσφυγικό χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών για ένα θέμα που δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση, συναίνεση και συνεργασία».

«Θέλω να μιλήσω όχι με γλώσσα σκληρή, αλλά με γλώσσα υπεύθυνη. Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απατήσει από τους εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, όπως συμπεριφερόμαστε εμείς υπεύθυνα έχοντας φορτωθεί βάρος μεγαλύτερο από αυτό που μας αναλογεί. Πρέπει να γίνουν όσα συμφωνήθηκαν. Δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορούν να γίνονται δεκτά. Ή βρισκόμαστε σε Ένωση που όλοι θα τηρούμε κανόνες ή ο καθένας θα κάνει του κεφαλιού του. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε το δεύτερο.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμφωνίες εάν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός καταμερισμός της ευθύνης αναλογικά στα κράτη – μέλη. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε η Ελλάδα να γίνει μια μόνιμη αποθήκη ψυχών και να συνεχίζουμε στις Συνόδους Κορυφής να λειτουργούμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε μια σειρά από χώρες να χτίζουν τείχη και σύνορα, αλλά να μην δέχονται να φιλοξενήσουν ούτε έναν πρόσφυγα, ούτε να μοιράζονται το βάρος».

Κατόπιν ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι θα συζητήσει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών πριν την επόμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής: «Πριν φύγω για τη σύνοδο θα ζητήσω τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρχει η μέγιστη σύγκλιση για τη θέση της χώρας στη Σύνοδο. Θα ζητήσω να συμφωνήσουμε από κοινού, η Ελλάδα στη Σύνοδο να απαιτήσει απόφαση για αναλογική συμμετοχή στο relocation και το resettlement από όλες τις χώρες της Ευρώπης».

«Εάν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να σηκώνουν φταίχτες και να ρίχνουν όλο το βάρος σε μια χώρα, να γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι ανεκτό και ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει», τόνισε.