Τελεσίγραφο τριών μηνών στην Ελλάδα και ευθείες απειλές για τη Σένγκεν

Το Συμβούλιο της Ε.Ε. υιοθέτησε το πακέτρο συστάσεων


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13:56
12/02/2016
Τελεσίγραφο τριών μηνών στην Ελλάδα και ευθείες απειλές για τη Σένγκεν
5
loading

Η Ελλάδα έχει τρεις μήνες διορία να διορθώσει τις αδυναμίες στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Σε διαφορετική περίπτωση, το Μάιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 του Κώδικα Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της Σένγκεν για διάστημα μέχρι και δύο χρόνια.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε κοινοτική πηγή μετά την υιοθέτηση, σήμερα, από το Συμβούλιο της Ε.Ε. του πακέτου συστάσεων προς την Ελλάδα σχετικά με την αντιμετώπιση των αδυναμιών στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων.

Νωρίτερα, και το BBC είχε κάνει λόγο για τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα προκειμένου να βελτιωθεί ο έλεγχος των συνόρων, αλλιώς η χώρα θα αποκλειστεί από τη Σένγκεν. Το έκτακτο δημοσίευμα σημείωνε ότι η ΕΕ δίνει τρεις μήνες στην Ελλάδα και απειλεί με δύο χρόνια αποκλεισμό από τη Σένγκεν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου, η προτεινόμενη δράση καλύπτει διάφορους τομείς όπως είναι οι διαδικασίες καταγραφής, η επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, οι διαδικασίες συνοριακών ελέγχων, η ανάλυση κινδύνου, το ανθρώπινο δυναμικό και η εκπαίδευσή του, οι υποδομές και η διεθνής συνεργασία.

Επιπλέον, ανακοίνωση αναφέρει πως η σύσταση αναγνωρίζει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα μια άνευ προηγουμένου μεταναστευτική και προσφυγική κρίση έπειτα από μια απότομη αύξηση των μικτών μεταναστευτικών ροών κατά τη διάρκεια του 2015. Αυτό σημαίνει ότι πολλά κράτη-μέλη αντιμετώπισαν δυσκολίες στην εξασφάλιση επαρκούς ελέγχου των εξωτερικών συνόρων σύμφωνα με το κεκτημένο του Σένγκεν, καθώς και στην υποδοχή και τη διαχείριση των αφίξεων των μεταναστών.

Συνεχίζοντας, η ίδια ανακοίνωση σημειώνει πως λόγω της γεωγραφικής της θέσης, και ως αποτέλεσμα της αλλαγής στις μεταναστευτικές οδούς, καθώς και της συνολικής αύξησης του αριθμού των αφίξεων, η Ελλάδα έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις εξελίξεις αυτές. «Ο αριθμός των αφίξεων είναι τόσο μεγάλος ώστε οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα του οποιουδήποτε κράτους-μέλους θα είχε τεθεί υπό σοβαρή πίεση», αναφέρει.

Τέλος, σύμφωνα με τη σύσταση που υιοθέτησε το Συμβούλιο, η Ελλάδα έχει λάβει μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά δεδομένης της κλίμακας του προβλήματος, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες. «Η συνολική λειτουργία του χώρου Σένγκεν είναι σε σοβαρό κίνδυνο. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα έχουν επιπτώσεις στο σύνολο της ΕΕ και πρέπει να επιλυθούν συλλογικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar με ένα νόμο και ένα (το πολύ δύο) άρθρα

  καθαρίσαμε.
  Γατάκια Ευρωπαίοι

 2. avatar Νίκος χασαπης

  Ανοιχτά σύνορα διακήρυσσαν και υπόσχονταν οι απλυτοι ανθελληνες κομμουνιστες.,για να φέρουν τους μουςουλμανους και να αλλοιώσουν την εθνολογική σύσταση της χώρας που τοσο πολύ μισούν. Ο λαός τους,τους ψηφισε τρεις(3) φορες. Πετάξτε τους επιτέλους έξω απο την Ευρώπη. Ουδεμία σχέση με την Ευρώπη αυτα τα κομμουνια. Έξω μέχρι αποτινάξουν και τον τελευταίο κομμουνιστή,απο την κοινωνία τους.

 3. avatar Te

  Πρώτη φορα αριστερα .... Μονο σε ενα χρόνο ο τσίριζα κατάφερε να διαλύσει τα παντα. Στον τσιπρακο αξίζουν συγχαρητήρια

 4. avatar Pak

  Απο υπερήφανη χώρα και λαό, η συγκυβέρνηση προδοτών ανελ και αναρχοσιριζα, μας έκαναν τους γυφτους της Ευρώπης.ως ποτε θα τα δεχόμαστε;πρεπει να ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ!

 5. avatar gnm

  Σιγα που μας απειλουν. Αφου ξερουν οτι οι συριζαιοι τα δινουν ολα, θα τα παρουν ολα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει