Στη Free Sunday και στον δημοσιογράφο Δ. Χρυσικόπουλο, μίλησε το μέλος της ΛΑΕ και πρώην αν. Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης και τόνισε μεταξύ άλλων ότι του μένει μια μεγάλη πίκρα από αυτό τον ένα χρόνο που κλείνει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Στρατούλης σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία δήλωσε πως «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποτελεί εναλλακτική λύση στην μνημονιακά μεταλλαγμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

– Τη Δευτέρα κλείνει ένας χρόνος από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Από αυτό το χρόνο τι σας μένει;

«Μεγάλη πίκρα, γιατί γι’ αλλού ξεκινήσαμε όλοι μαζί στον ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2015, για ν’ αλλάξουμε την Ελλάδα και να λευτερώσουμε τον λαό από τα καταστροφικά μνημόνια και το αβίωτο δημόσιο χρέος, και αλλού μας πήγαν οι πρώην σύντροφοί μας, που υπέγραψαν και εφαρμόζουν ως κυβέρνηση το 3ο μνημόνιο. Αλλά και μεγάλο πείσμα και αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους».

– Ποια θεωρείτε ότι ήταν η κομβική στιγμή του χρόνου αυτού διακυβέρνησης της χώρας (και) από ένα κόμμα της Αριστεράς;

«Δυστυχώς η κομβική στιγμή για την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η απόφασή της να συνεχίσει, και όχι να ακυρώσει, όπως είχε δεσμευτεί, τα μνημόνια μετατρέποντας το περήφανο ΟΧΙ του λαού και της νεολαίας στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου σε ταπεινωτικό ΝΑΙ.

Είχα πει τότε μαζί με συντρόφους μου, που σήμερα είμαστε στη ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ – και όσα ακολούθησαν και όσα χειρότερα ακολουθούν δικαιώνουν την αποχώρησή μας από την κυβέρνηση και από τον μνημονιακά μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ – ότι αυτή η επιλογή θα είναι καταστροφική για το λαό και τη χώρα, αλλά κυρίως συκοφαντική για την αριστερά, στο όνομα της οποίας η κυβέρνηση περικόπτει συντάξεις, επιβάλλει φορομπηχτικές πολιτικές και ξεπουλά δημόσια περιουσία».

– Κατά την άποψή σας, ποια ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και ποιο το σημαντικότερο λάθος του μέσα σε αυτό το χρόνο;

«Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι μπόρεσε να κερδίσει τις πρώτες εκλογές στις 25/1/2015, με βάση ένα αντιμνημονιακό, προοδευτικό πρόγραμμα, δημιουργώντας ελπίδες στο λαό και τη νεολαία ότι μπορεί να προωθήσει την οικονομική και κοινωνική αναγέννηση.

Το μεγάλο λάθος της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι υπαναχώρησε από τις προγραμματικές δεσμεύσεις του και υποτάχτηκε στους δανειστές, αντί προετοιμάσει και προωθήσει μία εναλλακτική λύση, και έσβησε την ελπίδα σπέρνοντας την απογοήτευση σε λαϊκά στρώματα και κυρίως στους νέους»

– Πολλοί πιστεύουν ότι με την αποχώρηση των στελεχών που σχημάτισαν τη ΛΑΕ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την αριστερή ταυτότητά του. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;

«Το τι είσαι, δεξιός, κεντρώος ή αριστερός, δεν το διαμορφώνεις στη λαϊκή συνείδηση ο ίδιος, ανάλογα με το πώς εσύ αυτοπροσδιορίζεσαι, αλλά οι πολιτικές σου και δυστυχώς οι αντικοινωνικές μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση είναι δεξιές και νεοφιλελεύθερες».

– Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της ΝΔ πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα κάνει αριστερή “στροφή” στην πολιτική της ή θα συνεχίσει να ακολουθεί την πολιτική που επιβάλλει η συμφωνία με τους δανειστές;

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποτελεί εναλλακτική λύση στην μνημονιακά μεταλλαγμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, γιατί είναι ένας νεοφιλελεύθερος ταλιμπάν περισσότερο μνημονιακός και από τους ίδιους τους τροϊκανούς. Η «αντιπολίτευση», που ασκεί, είναι από τα δεξιά, για πιο πιστή εφαρμογή του 3ου μνημονίου.

Με την πολιτική του ουσιαστικά βοηθά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στη διαμόρφωση ενός σκηνικού τεχνητής πόλωσης, ενός νέου δικομματισμού, Τόσο, όμως, οι μνημονιακές και άλλες δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη σε εγχώρια και ξένα κέντρα, όσο και η εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών από την κυβέρνηση, θα κάνουν αυτή την πόλωση χωρίς πραγματική πολιτική και προγραμματική βάση, αφού και οι δύο τους έχουν ψηφίσει και δεσμεύονται από το 3ο μνημόνιο. Μάλλον θα καταρρεύσουν πολιτικά και οι δύο τους, ως οι δύο πυλώνες του ίδιου, ετοιμόρροπου μνημονιακού οικοδομήματος.

Η ένταση οικονομικών αδιεξόδων και οι κοινωνικές επιπτώσεις, που συνεπάγεται η εφαρμογή των μνημονίων, αλλά και η ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων ενάντια στη νέα ασφαλιστική κατεδάφιση, που παίρνουν πλέον χαρακτηριστικά παλλαϊκής εξέγερσης, θα επιταχύνουν τις πολιτικές εξελίξεις στην κατεύθυνση μιας μεγάλης δημοκρατικής – αντιμνημονιακής ανατροπής».