Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμωνος για το Ασφαλιστικό και ενώ το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει τη γραμμή της μετωπικής αντιπαράθεσης με την προ ημερησίας διαταξεως συζήτηση στη Βουλή για να «στριμώξει» τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έντονο εκνευρισμό έχει προκαλέσει η σεναριολογία για «οικογενειοκρατία» που έχει αναχθεί σε πρώτο θέμα της επικαιρότητας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αλλά και την Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι οι συνεχιζόμενες αναφορές του Τύπου σε «διορισμούς» συγγενών και φίλων στελεχών της κυβέρνησης προκαλεί φθορά στο προφίλ της κυβέρνησης. Και μπορεί το Μαξίμου να τηρεί σιγή ιχθύος για το θέμα, ωστόσο ο εκνευρισμός στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι έκδηλος τόσο για την πρακτική όσο και για την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος.

Ενδεικτική είναι η «χλιαρή» επί της ουσίας αντίδραση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου στο ΣΚΑΙ, η οποία παρά την οξεία αντιπαράθεση με τον παρουσιαστή, αρκέστηκε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για μόνιμους διορισμούς αλλά για μετακλητούς υπαλλήλους που με τη λήξη της θητείας του υπουργού παύουν να βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. «Πρόκειται για πολιτικές και όχι υπηρεσιακές θέσεις, προσλαμβάνονται από τους αντίστοιχους υπουργούς, η θητεία τους λήγει αυτοδικαίως με τη θητεία του υπουργού ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο αποφασίσει ο υπουργός. Δεν πρόκειται για διορισμούς στο δημόσιο, πρόκειται για προσωρινές θέσεις, όπου όλοι οι υπουργοί, από την ψήφιση αυτού του νόμου, διορίζουν άτομα της απόλυτης εμπιστοσύνης τους. Μπορώ να σας πω μάλιστα, ότι πολλοί από αυτούς δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια εικόνα η οποία είναι καθαρά μονομερής και ο μοναδικός στόχος που έχει είναι να πλήξει το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι όπως μιλάτε (περί διορισμών) φαίνεται σαν να έχουν προσληφθεί αυτοί οι άνθρωποι στο δημόσιο, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι τοποθετημένοι για το συγκεκριμένο χρονικό όριο της θητείας του υπουργού» σημείωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα πάντως στενοί συνομιλητές του πρωθυπουργού τονίζουν πως οι πρακτικές αυτές, παρά το γεγονός ότι παρουσιάζονται στρεβλά από πολλά Μέσα, βλάπτουν την κυβέρνηση την ώρα που κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη για νεποτισμό, οικογενειοκρατία και «εκλογικά βαρίδια», καθώς απειλούν να ακυρώσουν στην πράξη την κυβερνητική ρητορική και το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες παρακολουθεί προσεκτικά το θέμα και καταγράφει στα… κιτάπια του τα κρούσματα «οικογενειοκρατίας», με συνεργάτες του να σημειώνουν χαρακτηριστικά πως το θέμα θα ανοίξει ενώπιον των υπουργών και θα συνυπολογιστεί στο «point system» για την επικείμενη αξιολόγηση των μελών της κυβέρνησης, για την οποία έχει δεσμευθεί από την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.