Η Άγκελα Μέρκελ επιλέχθηκε από τους δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων ως το πρόσωπο της χρονιάς, ενώ στη δεκάδα του πρακτορείου εντοπίζει κανείς και τα ονόματα του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάννη Βαρουφάκη.

Η Μέρκελ αποτελεί, σύμφωνα με το AFP, το πρόσωπο που άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή την χρονιά που φεύγει και άφησε τη «σφραγίδα» της στο προσφυγικό ζήτημα αλλά και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Βαρουφάκης βρίσκονται στην όγδοη θέση της λίστας. Και οι δύο, σύμφωνα με το πρακτορείο, «συμβολίζουν την αντίσταση στις πολιτικές της λιτότητας που ζητήθηκε να εφαρμόσει η Ελλάδα».

«Παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας αναγκάστηκε να υποχωρήσει από τις βασικές εκλογικές του υποσχέσεις, το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, έγινε πρότυπο για την άκρα Αριστερά της Ευρώπης, που σήμερα εκπροσωπείται από τους Podemos της Ισπανίας», σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στη δεύτερη θέση της λίστας ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που το 2014 καταλάμβανε την πρώτη θέση. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Πάπας Φραγκίσκος, την τέταρτη οι κάτοικοι του Παρισιού, την πέμπτη ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, την έκτη θέση η Αούνγκ Σαν Σου Κι, την έβδομη ο Ντόναλντ Τράμπ. Στην ένατη θέση της λίστας βρίσκεται ο Ζεπ Μπλάτερ, ενώ την τελευταία θέση μοιράζονται ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο ιρανός ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.