Το δικό του κόμμα ετοιμάζεται να δημιουργήσει με τη νέα χρονιά ο Γιάννης Βαρουφάκης, όπως ο ίδιος αποκάλυψε την Τετάρτη μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «l’ Espresso».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, είπε πως θα επιστρέψει τον Φεβρουάριο με νέο κόμμα και μάλιστα, πανευρωπαϊκό, ενώ χαρακτήρισε το κίνημα που ετοιμάζει «μοναδικό» και ριζοσπαστικό και ότι θα έχει στόχο «τον εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Βαρουφάκης δηλώνει πεπεισμένος ότι το τρίτο μνημόνιο, που θεωρεί δρακόντειο, επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι με σκοπό να «αποτρέψει τον ισπανικό λαό από το να ψηφίσει Podemos».

Έτσι, «το καλό αποτέλεσμα του σχηματισμού της κυβέρνησης αριστεράς στην Ισπανία είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να σπάσει ο άξονας εκείνων που είναι υπέρ της πολιτικής της Τρόικα».

Ο Βαρουφάκης ασκεί σκληρή κριτική ακόμη και στον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι  σχετικά με τη διαμάχη του με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ:

«Αν ο Ρέντσι είχε ασκήσει και αν συνέχιζε να ασκεί μια πραγματική αντιπολίτευση στην πολιτική του Βερολίνου, θα είχε αποφύγει την άσκηση απάνθρωπης πίεσης κατά του Τσίπρα που είχε σκοπό να παραδοθεί εκείνος στις απαιτήσεις της τρόικα, που τώρα και με καθυστέρηση, ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός αποκαλεί ανεφάρμοστες και χείριστες. Είναι κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της μάχης που το θάρρος και οι πραγματικές προθέσεις αποκαλύπτονται, όχι μετά».

Για την κατάρρευση τεσσάρων ιταλικών τραπεζών των οποίων οι ομολογιούχοι έχασαν όλα τους τα χρήματα, ο Βαρουφάκης λέει στην συνέντευξη: «Αν επρόκειτο για ολλανδικές ή γερμανικές τράπεζες, οι κυβερνήσεις τους θα είχαν διασώσει τους ομολογιούχους. Η πιθανότητα να χάσει κάποιος τις επενδύσεις του, εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση της χώρας στην οποία ανήκει».

VAROUFAKIS