Τις λεπτές ισορροπίες στην κυβερνητική πλειοψηφία του συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ- Ανεξαρτήτων Ελλήνων κατάφερε να διασαλεύσει το Σύμφωνο Συμβίωσης, αναδεικνύοντας το ιδεολογικό χάσμα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο καταψήφισης αφού θα περάσει όπως όλα δείχνουν με τις ψήφους κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή την Τετάρτη, το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών ψήφισαν επί της αρχής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες το καταψήφισαν, όπως επίσης το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ η ΝΔ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια ως προς την ψήφο που θα επιλέξει. Σημειώνεται ωστόσο ότι υπάρχουν βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο Νίκος Δένδιας, που έχουν προαναγγείλει την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, με τις περισσότερες πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη αναφερόμενη στη στάση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για το επίμαχο νομοσχέδιο, δήλωσε στο Mega ότι το νομοσχέδιο «αποτελεί προπομπό για την υιοθεσία ανηλίκων από ομόφυλα ζευγάρια, κάτι για το οποίο είμαστε αντίθετοι γιατί προσκρούει στις θρησκευτικές και πατριωτικές πεποιθήσεις των Ελλήνων».

Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σημείωσε ότι παρά τη μέχρι στιγμής συμπόρευση σε ένα κοινό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου του μνημονίου και του παράλληλου προγράμματος, υπάρχουν και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μέσω Twitter ότι «Σύμφωνο συμβίωσης κ νόμος για την ιθαγένεια,δείχνουν οτι Κυβέρνηση κ Βουλή προωθούν μέτρα δημοκρατικού εκσυγχρονισμού, παρά το όχι των ΑΝΕΛ.»

Στο ίδιο μήκος κύματος πάντως με την Μαρίνα Χρυσοβελώνη κινήθηκαν και οι δηλώσεις, την Τετάρτη, στη Βουλή του ειδικού αγορητή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη -δηλώσεις που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα.

Ο Κ. Κατσίκης υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα σύμφωνο που θα ανοίξει τον δρόμο ώστε και τα ομόφυλα ζευγάρια να προβαίνουν σε γάμους και υιοθεσίες παιδιών και προχώρησε σε ένα ομοφοβικό ξέσπασμα, λέγοντας ότι η ομοφυλοφιλία «προσκρούει στις χριστιανικές αντιλήψεις» και «αφορά μία μικρή ομάδα σεξουαλικά παρεκτρεπόμενων».

Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι το δικαίωμα σε ένα ομόφυλο ζευγάρι να αναθρέψει παιδί «παραβιάζει την αρχή της ομαλής ψυχολογικής ανάπτυξης». «Η ελληνική οικογένεια δεν θα καταστραφεί. Δεν είναι δυνατό να πληγεί από ζευγάρια με ποικίλους σεξουαλικούς προσανατολισμούς» είπε.

Η τοποθέτησή του αυτή προκάλεσε την έκρηξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα, ο οποίος τόνισε πως «παρεκτρεπόμενοι είναι μόνο αυτοί που παραβιάζουν τους νόμους και κανείς άλλος», επισημαίνοντας πως «ισονομία και ισοπολιτεία σημαίνει να υπερασπιζόμαστε και τον έναν διαφορετικό».