Την ικανοποίησή τους για τη πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, εξέφρασαν εκπρόσωποι των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που είχαν το μεσημέρι, με δημοσιογράφους.

Οι Γιάννης Τούντας, Νίκος Διακουλάκης και ο καθηγητής Παναγιώτης Ιωακειμίδης, δήλωσαν ότι η συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και η εκλογική της επιτυχία τον περασμένο Σεπτέμβριο αποτελούν μεγάλο βήμα για την ενιαιοποίηση των κατακερματισμένων προοδευτικών δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Οι εκπρόσωποι των Κινήσεων Πολιτών σημείωσαν ότι αναπτύσσεται σημαντική δυναμική για την πιο στενή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και δεν τίθεται, από την πλευρά τους, ζήτημα άμεσης διάλυσης των κομμάτων. Ωστόσο στρατηγικός στόχος είναι η συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα. Έδωσαν έμφαση στην κινητοποίηση ανένταχτων στα κόμματα δυνάμεων και προσωπικοτήτων ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική διάθεση που εκδηλώνεται σ’ όλη τη χώρα. «Είναι καταλυτικός ο ρόλος και η συμμετοχή της κοινωνίας», όπως τονίστηκε, ενώ ο παριστάμενος Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε ότι στόχος είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη να απευθυνθεί σε νέα κοινωνικά ακροατήρια.

Επίσης, οι κ.κ. Τούντας, Διακουλάκης και Ιωακειμίδης εκτίμησαν ως θετική διαδικασία τη συγκρότηση των περιφερειακών συμβουλίων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τονίζοντας ότι υπάρχει σύμπνοια στην κεντρική πολιτική γραμμή που ακολουθείται, ενώ διευκρίνισαν ότι δεν έχει κατατεθεί πρόταση σύμπραξης στο Ποτάμι.

Ως προς το ενδεχόμενο να προκύψει θέμα συμμετοχής σε νέα κυβερνητικό σχήμα, αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ χάσει την πλειοψηφία, οι εκπρόσωποι των σοσιαλδημοκρατικών κινήσεων, επεσήμαναν ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη προκρίνει τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας ευρωπαϊκού προσανατολισμού σε προγραμματική βάση.

Τόνισαν, τέλος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εξελιχθεί σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, γιατί διακατέχεται από εθνικολαϊκιστική ρητορεία και απορρίπτει την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων.