Η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες στην αντιμετώπιση του προσφύγων που εισέρχονται στην χώρα καθώς οι μονομερείς αποφάσεις από άλλα ευρωπαϊκά κράτη προκαλούν μεγάλη συμφόρηση, ενώ η επιδείνωση του καιρού δεν θα αποτρέψει τις νέες αφίξεις, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης σε συνέντευξη του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Δεν μπορούμε να σηκώσουμε αυτό το φορτίο μόνοι μας», δήλωσε ο κύριος Ζώης στο Ρόιτερς. «Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα της Ελλάδας μόνον. Δεν φυλάσσουμε τα σύνορα της Ελλάδας, φυλάσσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειαζόμαστε στήριξη – οικονομική και ηθική στήριξη», υπογράμμισε, σημειώνοντας πως μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η Ελλάδα υποδέχθηκε 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι πρόσφυγες να παγιδευτούν στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε: «Δεν είμαι αισιόδοξος επειδή βλέπω ότι όλοι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, ο οποίος όμως εξαντλείται».

Παράλληλα ανέφερε πως δεν αναμένει το κύμα των μεταναστών να μειωθεί καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στην Ευρώπη.

Επικαλούμενος στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η οποία εκτιμά ότι περίπου 1,6 εκατ. Σύροι πρόσφυγες είναι καθ’ οδόν προς την ΕΕ, ο κ. Ζώης σημείωσε: «Αναρωτιέμαι, υπάρχει κανένας που πιστεύει ότι αυτό το φαινόμενο, τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο, μπορεί να κοπάσει;»

«Το Λιμενικό Σώμα διεξάγει επιχειρήσεις διάσωσης… υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, χωρίς ξεκούραση… Ούτε τα μέσα, ούτε οι ανθρώπινες δυνατότητες είναι απεριόριστες», τόνισε ο κος Ζώης, σημειώνοντας πως περισσότεροι θάνατοι προσφύγων είναι αναπόφευκτοι.