Όσα δεν κατάφερε να κάνει η εκλεγμένη κυβέρνηση μέσα σε επτά μήνες για το μεταναστευτικό, κατάφερε να κάνει σε λίγες μέρες η υπηρεσιακή κυβέρνηση, με τις ευθύνες να βαραίνουν κυρίως την αρμόδια υπουργό, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Η κατάσταση σε ορισμένα νησιά παραμένει δύσκολη, όπως πλέον υπάρχει σημαντική αποσυμφόρηση, ενώ άμεσα ξεκινά σχέδιο για αποσυμφόρηση της πρωτεύουσας.

Ένα πρόσωπο που έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό με την τοποθέτησή του στο υπουργείο από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ αρχικά γέννησε πολλές προσδοκίες λόγο των δράσεων που είχε εφαρμόσει ως ακτιβίστρια τα προηγούμενα χρόνια, τελικά για την ώρα δεν έχει αλλάξει κάτι στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας και δεν υπήρχε προετοιμασία για το κύμα προσφύγων.

Η σύζυγος του τέως υπουργού Θοδωρή Δρίτσα που βρίσκεται εκ νέου στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει πολλούς πονοκεφάλους στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν η πρώτη που έδωσε την ευκαιρία στον τέως πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, να επιχειρήσει την επιστροφή του, μετά την εκλογική ήττα.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου προκάλεσε την πρώτη κρίση στην κυβέρνηση τον Μάρτιο όταν διέρρευσε έγγραφο συνεργάτη της που ουσιαστικά προέβλεπε να ανοίξουν τα σύνορα! Τότε με ένα έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΛ.ΑΣ., ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης στην ουσία «κάρφωσε» τη συνάδελφό του αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Στο έγγραφο ήταν ξεκάθαρο ότι τότε η Τασία Χριστοδουλοπούλου καθόρισε τη «νέα πολιτική» του υπουργείου χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει τον αρμόδιο υπουργό και είχε προκαλέσει σάλο… Μάλιστα τότε ο τέως πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, είχε δώσει έκτακτη συνέντευξη τύπου.

Ωστόσο οι ατάκες της κ. Χριστοδουλοπούλου είναι αξέχαστες… Για παράδειγμα μετά τη δήλωση ότι δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας «απλά λιάζονται», φράση που προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις η κυρία Χριστοδουλοπούλου «ξαναχτύπησε» στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για το μεταναστευτικό.

Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης είπε: «Δεν κατάλαβα με πoιο επιχείρημα μας λέει η κυρία υπουργός ότι οι μετανάστες παραμένουν για λίγο και φεύγουν. Υπάρχει κάτι που δεν έχω καταλάβει;»

«Δεν το ξέρω αυτό. Απλώς εξαφανίζονται» εξηγεί η αναπ. Υπουργός προκαλώντας τα γέλια των δημάρχων. «Γιατί γελάτε, σας φαίνεται αστείο; Να ξέρω εγώ; Εγώ ελέγχω την είσοδο, όχι την έξοδο» διευκρίνισε η κυρία Χριστοδουλοπούλου.

Επεισοδιακή όμως ήταν η συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), που πραγματοποιήθηκε παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλόπουλου, και του Θοδωρή Δρίτσα λίγο πριν τον ορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης, στα τέλη του Αυγούστου.

Εκεί η κ. Χριστοδουλοπούλου δήλωσε πως «αυτό που έχω κάνει θα το γράψει η Ιστορία, είτε αρνητικά είτε θετικά. Για εσάς δε νομίζω να γράψει τίποτα»…

Η ατάκα ειπώθηκε όταν  τότε ο δήμαρχος Παιονίας, Χρήστος Γκουντενούδης, ο οποίος κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων κι απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους του είπε πως «όλα τα προβλήματα των νησιών έρχονται σε εμένα».

«Είμαστε στα άκρα και μας πετάτε στην άκρη. Ντροπή! Δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Με πήραν ξαφνικά να μου πουν ότι C-130 φέρνει 10.000 κονσέρβες και να τις μεταφέρω. Όλα τα μαθαίνω από τα κανάλια», κατήγγειλε, επίσης, ο κ. Γκουντενούδης, κατηγορώντας την κυρία Χριστοδουλοπούλου, όταν η υπουργός έλαβε εκ νέου το λόγο, ότι «θέλουμε να σας πάρουμε τηλέφωνο και δεν το σηκώνετε».

«Σας παρακαλώ, ούτε σας ξέρω ούτε το τηλέφωνό σας έχω», του απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός. Προς το τέλος της ομιλίας της, μάλιστα, απευθυνόμενη σε δήμαρχο που κριτίκαρε τη δουλειά της η κυρία Χριστοδουλοπούλου είπε: «Αυτό που έχω κάνει θα το γράψει η Ιστορία, είτε αρνητικά είτε θετικά. Για εσάς δε νομίζω να γράψει τίποτα».

Μόλις χθες – παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο – ξαναχτύπησε… Το πρωί δήλωσε ότι οι μετανάστες άρχισαν να έρχονται στην Ελλάδα μόλις παραιτήθηκε η κυβέρνηση (!), ενώ το απόγευμα επισήμανε ότι «οι Σύροι που έχουν χρήματα μένουν σε ξενοδοχεία, ψωνίζουν από τα μαγαζιά, κάνουν τζίρο απίστευτο».

«Έχουν φτάσει στο σημείο μέχρι και να τους ζητούν λεφτά για να τους φορτίσουν τα κινητά τους», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «το ελληνικό πνεύμα το αθάνατο όλο και κάτι βρίσκει για να εκμεταλλευθεί την κατάσταση».

Η κ. Χριστοδουλοπούλου, παρά το μπαράζ των… επιτυχημένων τσιτάτων ασχολείται εδώ και δεκαετίες με θέματα δικαιωμάτων αλλά και με το μεταναστευτικό. Ακτιβίστρια, με δράση στα κινήματα, και παράλληλα έγκριτη νομικός. Μαχόμενη δικηγόρος και συνδικαλίστρια, παρακολούθησε ως ανένταχτη το «φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ» από τη γέννησή του ως σήμερα, συμμετέχοντας , ως Ιδρυτικό μέλος, στο Χώρο Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, με τη Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση, έχει αναπτύξει δράση για τα δικαιώματα των κρατουμένων, για τα προβλήματα των «χωρίς φωνή», των τοξικοεξαρτημένων, των κοινωνικά αδύναμων, των μεταναστών.