Δεν θα περίμενε κανείς, σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, τέτοια συμπεριφορά από ηγέτη ευρωπαϊκού κράτους που γνώρισε από πρώτο χέρι τι σημαίνει επιβολή εξωτερικής βίας, κρίση και προσφυγιά, όταν μετά τη σοβιετική επέμβαση του 1956, Ούγγροι πολιτικοί πρόσφυγες διέφυγαν μαζικά προς τη Δυτική Ευρώπη.

Εύλογα διερωτάται κανείς, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, αν ο ηγέτης αυτής της φιλικής χώρας την οδηγεί στον δρόμο των καθοριστικών αρχών της Ενωμένης Ευρώπης, δηλαδή του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του πλουραλισμού και της αλληλεγγύης.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ούρμπαν κατηγόρησε, χθες, την Ελλάδα για την προσφυγική κρίση και την κατάσταση στα σύνορα Ουγγαρίας – Σερβίας, ενώ επέκρινε έντονα την «αποτυχημένη» πολιτική της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της.

Ο Βίκτορ Ούρμπαν χαρακτήρισε τη μαζική έλευση των Σύρων προσφύγων, απειλή για τις «χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης» και υποστήριξε ότι το πρόβλημα της υποδοχής των μεταναστών και των προσφύγων «δεν είναι ευρωπαϊκό, αλλά γερμανικό».