Βαρύ ήταν για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας το κλίμα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Πίσω από την αναφορά του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά πως πολλοί ηγέτες κεντροδεξιών κομμάτων επέμειναν στις απόψεις τους βρίσκονται οι πολύ έντονες πιέσεις που δέχθηκε καθώς η πλειονότητα των συναδέλφων του στο ΕΛΚ δεν μπορεί να καταλάβει την αρνητική στάση του ως προς τη συναίνεση.

Αυτό φάνηκε άλλωστε και από το γεγονός πως, εκτός από τη συνεδρίαση, υπήρξαν και δημόσιες εκφράσεις της δυσαρέσκειας αυτής. 

Ωστόσο ο κ. Σαμαράς δεν μετακινήθηκε καθόλου από τη γραμμή που έχει χαράξει, λέγοντας πως κριτής είναι ο ελληνικός λαός: «Ακούστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις. Παρέμεινα στην άποψη μου ως το τέλος. Κάποιοι καταλάβαιναν ότι έχουμε δίκιο. Οι περισσότεροι επέμειναν στις δικές τους. Όμως, κριτής κάθε οικονομικού προγράμματος είναι τα αποτελέσματά του. Και κριτής όλων μας είναι ο Ελληνικός λαός», ήταν η χαρακτηριστική δήλωσή του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ βρέθηκε «αντιμέτωπος» με τους ηγέτες μερικών από τα μεγαλύτερα κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης αλλά και ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους: την Άνγκελα Μέρκελ, τον Βέλγο Πρωθυπουργός Υβ Λετέρμ, τον  πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον νέο πρωθυπουργό της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε τους στόχους με τους οποίους συμφωνεί αλλά τόνισε και τη διαφωνία του με το μείγμα πολιτικής της κυβέρνησης, εισπράττοντας αρνητικές αντιδράσεις.  

Χαρακτηριστική είναι η επιθετική αναφορά του επικεφαλής της ευρωζώνης και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση: ««Δεν πήγα στο ΕΛΚ γιατί έπρεπε να πάω στην εθνική γιορτή του Λουξεμβούργου. Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να είναι χαρούμενος που δεν πήγα. Γιατί αν πήγαινα θα του ζητούσα επιτακτικά να εγκαταλείψει την αρνητική θέση που έχει», είπε.

Η επόμενη «ευρω-δοκιμασία» για τον κ. Σαμαρά αναμένεται τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο οπότε θα κληθεί να εξηγήσει τη στάση της Νέας δημοκρατίας ενώπιον των 265 ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο.