Δεν βοηθούν απλουστεύσεις του τύπου «η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ και το πρόβλημα έχει λυθεί», καθώς «αυτή πρακτικά δεν είναι η καλύτερη λύση», προειδοποιεί ο αυστριακός ευρωβουλευτής, Πάουλ Ριούμπικ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Ομπερεστεράιχισε Νάχριχτεν.

Ο ευρωβουλευτής με τη μακροβιότερη θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο, εκλεγόμενος αδιαλείπτως από το 1996 μέχρι σήμερα, τονίζει ταυτόχρονα ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα, διότι διαφορετικά θα βυθιστεί στο χάος, κάτι που δημιουργεί ακόμη περισσότερα προβλήματα, από το να βοηθήσουμε με συνέπεια τους Έλληνες, έστω και με πίεση, να βελτιώσουν τις δομές τους».

Απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι «η ΕΕ υπέστη σημαντική ζημία, λόγω και της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ελλάδα», ο αυστριακός ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι ο ίδιος βλέπει το αντίστροφο, ότι δηλαδή «χωρίς την Ευρώπη θα είχαμε τώρα στην Ελλάδα αναρχία, βία και στο τέλος ίσως μια δικτατορία».

Ως προς την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που, σύμφωνα με το δημοσιογράφο, θα αποτελούσε κατά την άποψη πολλών οικονομολόγων την καλύτερη λύση, ο Πάουλ Ριούμπικ σημειώνει ότι, έπειτα από κάτι τέτοιο οι Έλληνες δεν θα είχαν πλέον καμία αγοραστική δύναμη και αυτό δεν βοηθά, καθώς η Ελλάδα εξαρτάται κατά ένα μεγάλο μέρος από τις εισαγωγές.

Αναφέρει ακόμη, πως το βασικό ελληνικό πρόβλημα είναι ότι η παραγωγή είναι χαμηλή, ο ένας στους τέσσερις είναι δημόσιος υπάλληλος, υπάρχει επιπλέον μεγάλη ανεργία, «και όμως οι Έλληνες θέλουν να έχουν το ίδιο βιοτικό επίπεδο με τους Γερμανούς ή τους Αυστριακούς».

Τέλος, ο αυστριακός ευρωβουλευτής δεν αποφεύγει να χρησιμοποιήσει ένα από τα γνωστά στερεότυπα σε βάρος των Ελλήνων, αναφέροντας ότι «κανείς μπορεί να διανέμει μόνον όσα αποκτούνται με εργασία» και ότι «όποιος κάθεται το πρωί στο καφενείο, δεν μπορεί να έχει την ίδια αμοιβή με εκείνον ο οποίος εργάζεται όλη την ημέρα».