«Η χώρα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία έχει ανάγκη από ένα σχέδιο που θα ξεπερνά την εμβέλεια ενός κόμματος αλλά και τη διάρκεια μιας κυβερνητικής θητείας», είπε, επισημαίνοντας την ανάγκη συναίνεσης και εθνικής συνεννόησης η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα δεν θα γίνει η Σπιναλόγκα της Ευρώπης. Μπορεί όμως να γίνει ο καταλύτης για τις εξελίξεις που απαιτούν οι λαοί της Ευρώπης», ανέφερε η κυρία Γεννηματά σημειώνοντας ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι μέρος ευρωπαϊκού προβλήματος και γι αυτό οι λύσεις είναι κυρίως υπόθεση της ευρωπαϊκής βούλησης, που πρέπει να κατανοήσουν τα όρια αντοχής της ελληνικής κοινωνίας.

«Η προσπάθεια της ανασυγκρότησης πρέπει να είναι εθνική γιατί δε μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς τους πολίτες αυτής της χώρας», είπε η αναπληρωτής υπουργός, επισημαίνοντας ότι «τα τελευταία 24ωρα αναγνωρίζεται η προσπάθεια και η θυσία του ελληνικού λαού».

Αναφερόμενη στις συγκεντρώσεις των πολιτών, των Αγανακτισμένων, η κυρία Γεννηματά ανέφερε ότι «στέλνουν και αυτές το δικό τους μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους. Είναι άλλο πράγμα όμως αυτό και άλλο η απαξίωση των πολιτικών, της πολιτικής και του κοινοβουλίου».

Για τη στάση της ΝΔ, η αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν φυγομαχεί» γιατί «όταν η ΝΔ εγκατέλειπε το καράβι η σημερινή κυβέρνηση ήταν εκεί και συνεχίζει να σηκώνουμε αυτόν τον σταυρό».

Παράλληλα αναφέρθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας ότι «ο κ. Σαμαράς ήταν μέλος της κυβέρνησης της ΝΔ. Επέλεξε τότε το δρόμο της σιωπής, της ανοχής και επομένως της συνευθύνης, αλλά σήμερα ακόμη στο πρόσφατο ταξίδι του αντιμετώπισε και τις αντιδράσεις του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος» και σημείωσε πως «το ελάχιστο που έχει να κάνει η ΝΔ είναι να συναινέσει στις προσπάθειες που κάνουν η κυβέρνηση και όλη η Ευρώπη για να σωθεί η οικονομία μας».