«Πρέπει τώρα να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει και να υλοποιήσει τη νέα συμφωνία», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Πάνος Καρβούνης, εκφράζοντας ανακούφιση για την αποφυγή του κινδύνου του Grexit.

Μιλώντας στη γιορτή της πρεσβείας του Λουξεμβούργου, το οποίο έχει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, πρόσθεσε ότι «η κατάσταση παραμένει εύθραυστη και πρέπει να αποφεύγεται η επιθετική ρητορική και να επικρατήσει αίσθημα ευθύνης».

Αναφερόμενος στη συμβολή του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι «υπήρξε πάντα υποστηρικτής της ελληνικής υπόθεσης» και υπενθύμισε τη φράση του, στο τέλος των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα το πρωί: « Αυτό που μέτρησε, μετράει και θα μετράει, είναι το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Είναι κάτι που είχα πάντα στο μυαλό μου».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντιτς Ντομπρόβσκις, σύμφωνα με τον οποίο, η Επιτροπή προτείνει η χρηματοδότηση-γέφυρα για τις άμεσες ανάγκες της Ελλάδας, να γίνει μέσω του μηχανισμού EFSM, ο κ. Καρβούνης δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τα εξής: Παρά τις επιφυλάξεις ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι μπορεί να γίνει προσφυγή σ αυτόν τον μηχανισμό, δεδομένων των άμεσων αναγκών της Ελλάδας. Σημείωσε επίσης ότι η πρόταση της Επιτροπής υποβάλλεται στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) το οποίο λαμβάνει απόφαση με ενισχυμένη πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις της Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνας Κρέτσου, για την καλύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων ύψους 35 δισ. ευρώ, είπε ότι «δύο ημέρες μετά τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σπεύδει να στηρίξει την Ελλάδα με επιπλέον κοινοτικούς πόρους. Για την περίοδο 2007-2013, η στήριξη συνίσταται στην παροχή άμεσης ρευστότητας 500 εκ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία και εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την ολοκλήρωση εν εξελίξει έργων, η οποία λόγω έλλειψης ρευστότητας θα ήταν προβληματική. Για την περίοδο 2014-2020 προβλέπεται επιπλέον προκαταβολή 7%, ύψους 500 εκ. ευρώ για το 2015 και 500 εκ. ευρώ για το 2016, για την εκτέλεση νέων έργων».